Fundering voor Overkapping

Bij een terrasoverkapping komt meer kijken dan veel mensen denken. Vaak is er bijvoorbeeld fundering nodig.

Waarom precies? En welke fundering is geschikt? In deze gids lees je alle belangrijke informatie.

Vraag Zonwering Offertes Aan
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Waarom heeft een overkapping een fundering nodig?

Een overkapping weegt aardig wat. Het materiaal en het ontwerp zijn natuurlijk bepalend voor het gewicht. Honderden kilo’s is geen uitzondering. Zeker als je voor glas op je overkapping kiest, loopt het gewicht al snel op.

Zet je zo’n (aluminium) veranda neer zonder fundering? Dan is de kans groot dat de boel verzakt en na een tijdje niet meer waterpas staat. Het verzakken kan ervoor zorgen dat ramen niet meer goed openen en sluiten. Ook kan er te veel druk op bevestigingspunten komen te staan.

Laat de juiste fundering plaatsen als je een overkapping kiest. Vraag hier gratis offertes voor overkapping met goede fundering.

Verschillende soorten funderingen voor een terrasoverkapping

Een fundering voor je overkapping is dus zeker geen overbodige luxe. Maar welke fundering kies je? Er zijn verschillende soorten.

1. Betonpoeren gebruiken (meest gebruikt)

Betonpoeren worden het meest gebruikt als fundering voor overkappingen in de tuin. Deze fundering is heel makkelijk te plaatsen. Het zijn namelijk prefab poeren. Dit wil zeggen dat ze in de fabriek al kant en klaar gemaakt zijn. Je hoeft ze alleen maar in de grond te plaatsen.

Een deel van de betonpoeren komt boven de grond uit. Hier plaats je de staanders van je overkapping op.

Wat is een prefab betonpoer?

Betonbanden erbij plaatsen

Tussen de betonpoeren kunnen betonbanden geplaatst worden om de constructie extra stevig te maken. Dit is zeker welkom als je voor zijwanden bij je overkapping kiest.

Betonbanden worden in de grond geplaatst en steken er ook iets bovenuit. Als alles klaar is, hoef je hier niets meer van te zien. Het grote voordeel hiervan is dat je het hout van je overkapping niet in de grond plaatst. Zo is het risico op houtrot en schimmel veel kleiner.

Betonpoeren plaatsen

Betonpoeren worden geplaatst volgens dit stappenplan:

  1. Het gat graven.
  2. Het verstelbare plaatje monteren aan de onderkant van de palen van de overkapping.
  3. Het plaatsen van de betonpoeren, eventueel met een stoeptegel eronder.
  4. Optionele stap: de betonpoer aanvullen met cement voor een extra stevige constructie.
  5. Het plaatsen van de palen op de betonpoeren.

2. Schroef fundering voor onder een overkapping

Schroeffundering is precies wat de naam al doet vermoeden: funderingspalen met een schroefdraad. Je draait de schroeffundering de grond in met een eenvoudige machine.

Het plaatsen van de schroeven zonder machine is ook mogelijk.

Schroeffundering voorbeelden

Schroeffundering is zeer geschikt als de bovenlaag van de grond niet stabiel genoeg is. Je kan dan voor een lange schroeffundering kiezen die tot in de stabielere onderlaag komt. Dit levert een erg stevige fundering op.

Interesse in een overkapping? Laat een goede fundering plaatsen. Vraag hier gratis + vrijblijvend offertes aan bij terrasoverkapping specialisten.

3. Los beton fundering storten

Je kan ook kiezen voor los beton storten. Hierbij:

  • Wordt er een gat gegraven voor de staander;
  • Wordt de staander in het gat gezet;
  • Gaat er snelbeton bij.

Deze methode wordt vaak afgeraden, omdat:

  • Je de veranda niet kan verplaatsen;
  • Er gemakkelijk wat beton op de staanders geknoeid wordt op het deel dat aan de bovenkant uitsteekt. Dit is lastig goed schoon te krijgen. De poedercoating wordt al snel aangetast;
  • De afvoer van regenwater uit de staander wordt geblokkeerd door het beton.

4. Gemetselde poer

Een gemetselde poer is een gemetseld steunpunt voor de staanders van je houten of aluminium overkapping. Het is in principe hetzelfde als een gemetselde fundering, alleen dan een kleine variant.

Een gemetselde poer loopt meestal taps toe (smaller aan de bovenkant, breder een de onderkant). Je kan zelf kiezen welke stenen er gebruikt worden.

Bakstenen ombouw bij fundering

5. Tegels

Als je voor een overkapping kiest welke weinig weegt, is het mogelijk om de overkapping vast te zetten op tegels. In veel gevallen is dit niet de beste optie. Simpelweg omdat tegels meestal niet sterk genoeg zijn om het gewicht van de veranda te dragen. Het risico op scheuren in de tegels is groot.

Verschillende soorten grond voor de fundering

Bij het kiezen van de fundering voor je overkapping is het belangrijk om ook goed te kijken naar het type grond.

1. Zand

Zandgrond verzakt niet snel. Standaard fundering is voldoende.

2. Klei

Een overkapping in een tuin met kleigrond verzakt sneller. Een schroeffundering is daarom een aanrader voor dit type bodem. Als dit niet voldoende is, kan er ook voor gekozen worden om betonnen pijlers in de grond te heien.

3. Leem en veen

Bebouwing op veen- of leemgrond is gevoelig voor verzakking. Hierdoor is extra sterke fundering nodig. Een van de opties is heien.

Laat een goede fundering plaatsen dat bij je grondsoort past. Vraag hier gratis offertes aan voor een nieuwe overkapping.

Is een fundering altijd noodzakelijk?

Een fundering voor je overkapping is niet altijd nodig. Bijvoorbeeld bij een veranda op een erg stevig terras, zoals een terras dat compleet gestort is met beton.

Offertes aanvragen bij terrasoverkapping specialisten

Laat de kosten voor een overkapping (met of zonder fundering) voor je op een rij zetten door een terrasoverkapping specialist.

Vraag hieronder direct offertes aan.

Goed om te weten:

  • Je zit nergens aan vast. Offertes aanvragen is 100% gratis en vrijblijvend.
  • Je ontvangt verschillende offertes in één aanvraag.

Vergelijkbare berichten