Zonwering op het Balkon: 7 Soorten + Kosten

Het is fijn om tijdens de zonnige en warme dagen op het balkon te zitten. Helaas kan het wel te warm worden op het balkon en in huis. Zonwering op het balkon biedt uitkomst.

Hieronder lees je meer over de verschillende soorten zonwering voor je balkon terras en beglazing.

Vraag Zonwering Offertes Aan
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Binnen of buitenzonwering voor het balkon

Buitenzonwering zijn systemen die de zon vanaf buitenaf tegenhouden. Deze zonwering wordt aan de buitenkant van de woning gemonteerd. Je kunt buitenzonwering grofweg in twee groepen categoriseren.

  1. Buitenzonwering die zorgt voor een koel huis.
  2. Buitenzonwering die zorgt voor een schaduwrijk balkon.

Koeler huis

De buitenzonwering die zorgt voor een koele woning wordt rechtstreeks voor de balkonbeglazing gemonteerd. Deze zonwering houdt warmte buiten, maar zorgt niet voor een schaduwrijk balkon.

Voorbeelden van dit soort zonwering zijn: screens, rolluiken, buitenjaloezieën en shutters. Je kunt je huis ook koel houden met binnenzonwering zoals: plisségordijnen, rolgordijnen en binnenjaloezieën.

Schaduw

Als je niet op zoek bent naar zonwering die je huis koel houdt, maar naar zonwering die ervoor zorgt dat je meer schaduw hebt op je balkon, kun je kiezen voor: knikarmschermen en zonnezeilen.

Wat kost buitenzonwering voor op het balkon?

Hieronder zie je de gemiddelde prijzen voor de verschillende soorten zonwering. Wil je meer weten over de verschillende soorten buitenzonwering, ga door naar het kopje ‘Welke zonwering voor het balkon?‘.

De onderstaande gemiddelde prijzen zijn inclusief btw, inmeetkosten en de zonwering zelf. Wel exclusief montagekosten, die staan apart vermeld.

Type zonwering Prijs Montagekosten
Rolluiken
(2 meter breed x 2 meter hoog)
€620 €180
Rolluiken
(3 meter breed x 2 meter hoog)
€930 €180
Windvaste uitvalscherm
(2 meter breed, uitval 115 cm)
€405 €190
Windvaste uitvalscherm
(3 meter breed, uitval 115 cm)
€455 €190
Windvaste screen
(2 meter breed x 2 meter hoog)
€800 €125
Windvaste screen
(3 meter breed x 2 meter hoog)
€1.200 €125
Windvaste knikarmscherm
(2,5 meter breed, uitval 2 meter)
€705 €200
Windvaste knikarmscherm
(3 meter breed, uitval 2 meter)
€765 €200
Windvaste markies
(200 cm breed, uitval 130 cm)
€1.050 €165
Windvaste markies
(300 cm breed, uitval 130 cm)
€1.200 €165
Klem zonnescherm
(2 meter breed, zelf monteren)
€105 -
Klem zonnescherm
(3 meter breed, zelf monteren)
€150 -
Buitenshutters
(1 meter breed)
€550 €125
Buitenshutters
(2 meter breed)
€800 €125

Toestemming van het Vve voor buitenzonwering

Wil je graag zonwering plaatsen op het balkon van je appartement, dan moet je meestal rekening houden met de regels van de VvE.

Zonwering mag meestal niet geplaatst worden. Hier heb je eerst toestemming van het ‘Vve’ (vereniging van eigenaren) nodig. Er zijn vaak afspraken over het type zonwering en de kleur van het doek of materiaal. De zonwering moet in harmonie zijn met de zonwering van de medebewoners.

Extra windvast

De belangrijkste eigenschap van zonwering is natuurlijk het tegenhouden van zonnestralen, maar het zorgt ook voor beschutting tegen eventuele wind.

Dan is het natuurlijk belangrijk om te weten wat je zonwering aankan. Je wilt natuurlijk niet dat je zonwering gaat scheuren of los komt te hangen.

Zorg er dus voor dat je zonwering aanschaft die windvast is. Je kunt dit vaak checken in de productomschrijving, of je kunt natuurlijk contact opnemen met de desbetreffende winkel en vragen om advies.

Kom in contact met een zonwering specialist over welk soort zonwering geschikt is voor jou balkon. Vraag hier gratis zonwering offertes aan.

Wat is de beste zonwering tegen regen?

Naast harde windstoten moet je zonwering natuurlijk ook een goede regenbui verdragen. Als je kiest voor knikarmschermen, uitvalschermen of markiezen, dan zijn acryldoeken het beste bestand tegen water en vuil.

Acryldoeken zijn waterafstotend en eenvoudig te onderhouden.

Als je specifiek voor screens gaat, kies dan voor een sergé doek. Deze doeken komen uitsluitend voor bij screens en bestaan uit glasvezeldraden en polyestergarens, waardoor het doek een open structuur heeft.

Welke zonwering voor het balkon?

Als je buitenzonwering voor je balkon aan wilt schaffen, dan zijn er redelijk wat opties waaruit je kunt kiezen:

Uitvalschermen

Uitvalschermen zijn geschikt voor het balkon. Ze houden de warmte goed buiten, zorgen voor een schaduwrijk balkon en zijn redelijk windvast zonder het zicht naar buiten te belemmeren.

Materiaal

Uitvalschermen worden meestal gemaakt van blank aluminium. Dit is een zeer sterk materiaal dat niet zomaar kapot zal gaan door harde windstoten.

Uitvalscherm op hoge balkon

Bron foto: ambiance-zonwering.nl

Knikarmschermen

Knikarmschermen hebben een rol aan de bovenkant waar het doek omheen is gewikkeld. Knikarmschermen, ook wel zonneluifel genoemd zijn perfect voor balkons waar niet te veel wind staat.

Je hebt knikarmschermen die je met de hand bedient of elektrische bediening hebben. Elektrische bediende zonneluifels zijn wel het meest handig.

Vrije doorloop

Knikarmschermen hebben maar een kleine hellingshoek waardoor het mogelijk is onder het doek te zitten. Ook ramen en balkondeuren kunnen gewoon geopend worden.

Knikarmscherm als balkon zonwering

Bron foto: Fremazonwering.nl

Markiezen

Je kunt ook kiezen voor markiezen. Deze zonwering is aan de zijkant gesloten waardoor het niet uitmaakt van welke kant de zon op het balkon schijnt.

Klapmodel Markiezen

Als je markiezen gaat monteren op je balkon kies dan voor het klapmodel. Hier kun je er onderdoor lopen en onder zitten.

Levensduur

Markiezen zijn redelijk windvast, UV-lichtbestendig en kunnen prima tegen vocht en schimmels.

Groen-witte markiezen op het balkon

Bron foto: smeenkzonwering.nl

Screens

Screens zijn schermen die strak, verticaal langs het balkonraam naar beneden en boven bewegen.

Screens met ritssluiting

Windvaste screens ook wel zip-screens genoemd, zijn ideaal voor het balkon omdat ze beschikken over een ritssluiting waarmee het doek wordt vastgemaakt aan de geleider. Hierdoor zijn deze screens bestand tegen windvlagen.

Lichtgrijze screens voor schaduw op balkon

Bron foto: Mooierhuis.nl

Lichtgrijze screens op het balkon

Rolluiken

Rolluiken werken eigenlijk ongeveer als screens en worden ook tegen het raam bevestigd. Rolluiken zijn te koop met handbediening of elektrische bediening. Elektrische rolluiken zijn veruit het populairst omdat het openen met hand zwaar kan zijn.

Kies ook voor veiligheid en een koeler huis met rolluiken. Vraag hier gratis offertes aan bij rolluikspecialisten.

Verduisterend

Het grote verschil is echter dat rolluiken geen licht door laten. Door deze verduisterende eigenschap houden ze warmte en kou buiten.

Materialen

Rolluiken zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende materialen, maar de meest gebruikte zijn: kunststof, aluminium en staal. Deze materialen zorgen er niet alleen voor dat rolluiken ontzettend windvast zijn, maar ze zijn ook inbraakwerend.

Witte rolluiken voor op het balkon

Bron foto: Ervolux.nl

Klem zonnescherm

Een klem zonnescherm is de meest handige en goedkope oplossing voor balkons waar geen vaste zonwering op gemonteerd mag worden.

Monteren: Deze losse zonneschermen worden tussen de vloer en het plafond van het balkon gespannen en kunnen gemakkelijk zelf gemonteerd en gedemonteerd worden. Er hoeft niet geboord te worden.

Het is echter niet de meest ideale zonwering als je balkon veel wind vangt.

Lichtgrijze klem zonnescherm op het balkon

Buitenshutters

Shutters zijn luiken met verstelbare lamellen. Dankzij deze lamellen kun je de lichtinval op je balkon gemakkelijk zelf bepalen. Shutters kun je in verschillende materialen vinden zoals hout en aluminium.

Binnen of buiten monteren: Shutters kunnen zowel binnen als buiten gemonteerd worden. Als je de shutters buiten gaat monteren is het belangrijk dat je kiest voor een sterk materiaal zoals aluminium, en niet kiest voor houten shutters. Deze zullen sneller slijten en makkelijker kapotgaan.

Gratis zonwering offertes aanvragen

Heb jij een balkon en wordt het daar snel te heet in de zomer? Dan biedt buitenzonwering uitkomst.

Vraag nú hieronder gratis offertes aan bij zonwering specialisten.

Vergelijkbare berichten