Voorgevulde Airco
Het is mogelijk om te kiezen voor een voorgevulde (split) airco. De leidingen zijn bij een voorgevulde airco al door de fabrikant gevuld met koudemiddel.
In deze gids lees je meer over…
- wat een voorgevulde airco precies is,
- hoe het zit met de bevoegdheid van het installeren van een voorgevulde airco
- en de mogelijkheid om te kiezen voor een vaste monoblock airco als alternatief.
Inhoudsopgave
Wat is een voorgevulde airco?
Een voorgevulde split airco is een airco installatie waarbij de leidingen al zijn gevuld met het koudemiddel.
Voorheen had een voorgevulde airco als voordeel dat je deze zelf mocht installeren aan de hand van de meegeleverde instructies.
Tegenwoordig moeten ook alle voorgevulde airco’s geïnstalleerd worden door STEK gecertificeerde airconditioning specialisten. Vraag hier gratis airco offertes aan om je airco op de juiste manier te laten installeren.
Waarom mag je een voorgevulde airco niet (meer) zelf installeren?
Voorheen was het zo dat je een airco met minder dan 3 liter koudemiddel zelf mocht installeren. Dit is tegenwoordig niet meer zo.
- Doordat een airco is voorzien van gevaarlijke koudemiddelen die erg schadelijk zijn voor het milieu, is het risico dat er iets mis gaat bij het zelf installeren te groot.
- Zo kan bij een ondeskundige installatie het koudemiddel gaan lekken.
- Vandaar dat er nu bij wet is geregeld dat ook de airco’s die minder dan 3 liter koudemiddel bevatten alleen door gecertificeerde specialisten mogen worden geïnstalleerd. Vraag hier offertes aan bij airconditioning specialisten.
- De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert of webwinkels, witgoedzaken en bouwmarkten zich houden aan deze wettelijke regels. Zo moeten consumenten bij aankoop worden geïnformeerd over deze regelgeving en moet kunnen worden aangetoond dat de installatie wordt uitgevoerd door een gecertificeerde onderneming.
Wat is een koudemiddel eigenlijk?
Een koudemiddel stroomt door de leidingen van het airco systeem en geeft door condensatie de warmte af aan, via de buitenunit, aan de buitenlucht.
Bij een voorgevulde airco zit er al koudemiddel in de leidingen.
Hier lees je uitgebreide informatie over de werking van een airco systemen.
Waarom zijn koudemiddelen schadelijk?
Voor de oudere koudemiddelen geldt dat ze een hoge concentratie aan schadelijke broeikasgassen bevatten. Afhankelijk van het soort koudemiddel dat wordt gebruikt kan de uitstoot al snel enkele duizenden keren zo hoog zijn als de uitstoot van het broeikasgas CO2.
Er moet dan ook voorkomen worden dat deze koudemiddelen vrijkomen in de lucht omdat dit leidt tot de opwarming van de aarde.
Er worden tegenwoordig minder schadelijke koudemiddelen gebruikt zoals R513A.
Vacumeren na de montage
Het wordt aangeraden dat een airco na installatie gevacumeerd wordt. Het vacumeren van de airco houdt in dat alle stoffen die niet condenseren zoals: waterdamp (vocht), stikstof, lucht en stofdeeltjes worden verwijderd.
De leidingen worden vacuüm gezogen, zodat al deze gassen uit de installatie wordt gehaald.
Net als bij de installatie van een airco is het zo dat vacumeren alleen mag worden uitgevoerd door een installateur die beschikt over het STEK-certificaat.
Dit vacumeren gaat als volgt:
- Om te beginnen zal de installateur eerst de leidingen afpersen met stikstof om te controleren of er geen sprake is van zwakke plekken.
- Vervolgens start het vacumeren en wordt er gecontroleerd of het vacuüm niet terugloopt.
- Als het vacumeren afgerond is kan de installatie (opnieuw) gevuld worden.
- Bij een voorgevuld airco systeem gebeurt dit door het opendraaien van reservoir in de buitenunit.
Wat zijn de voordelen van vacumeren van een airco?
Laat je het aircosysteem vacumeren dan biedt dit de volgende voordelen:
- De levensduur van de airco wordt verlengd.
- Er wordt controle gedaan op eventuele lekkages.
- Het zorgt voor betere prestaties van de airco.
- Vaak is vacumeren ook een voorwaarde van de garantie.
Interesse in een goed functionerende airco? Vraag hier gratis offertes aan bij airconditioning specialisten.
Waarom voor een airconditioning specialist kiezen?
Het is niet voor niets dat het tegenwoordig verplicht is om een airco te laten installeren door een daartoe bevoegd airconditioning specialist.
Het is een klus waarbij je goed moet weten wat je doet en waarbij een onjuiste montage voor nogal wat problemen zorgt:
1. Bekendheid met het warenwetbesluit drukapparatuur: Bij drukapparatuur met een druk van meer dan 0,5 bar stel de wet afpersing verplicht. Een koelsysteem als een airco valt hieronder en moet worden uitgevoerd door een airconditioning specialist.
2. Koudemiddel leidingen die te kort of te lang zijn: Bij voorgevulde airco’s is het zo dat de inhoud ervan is afgestemd op de lengte van de leidingen.
De fabrikant geeft hierbij een minimale lengte en een maximale lengte voor de leiding aan.
Niet iedereen houdt hier rekening mee. Bij korte leidingen kan het gebeuren dat het systeem te vol raakt. Bij te lange leidingen kan er juist een tekort aan koudemiddel zijn. Beide situaties zorgen voor een hoger energieverbruik.
Voor een juist rendement is de juiste lengte van de koelleiding dus erg belangrijk.
3. Goede uitleg over het gebruik en het verrichten van metingen zijn belangrijk: Een airconditioning specialist geeft toelichting op een juist gebruik van een airco.
Zo is het goed om te weten dat het ongezond is om de airco tot 16 °C te koelen en dat de koeltemperatuur niet meer dan zo’n 6 tot 8 °C lager moet zijn dan de buitentemperatuur.
Ook kan een airconditioning specialist meetrapporten maken om zo te kijken of de airco optimaal is afgesteld.
Vast monoblock als alternatief
Wil je toch liever je airco zelf installeren, bijvoorbeeld omdat je niet te lang wilt wachten totdat er een bedrijf is dat hier tijd voor heeft, dan zou je kunnen kiezen voor een vaste monoblock.
Wat is een monoblock airco?
Een monoblock is een airco met alleen een binnenunit, dus zonder buitenunit. De werking van de monoblock gebeurt dus uitsluitend in de binnenunit.
Deze zuigt warme lucht aan, via een warmtewisselaar met koudemiddel wordt de warmte hieraan onttrokken en wordt er vervolgens koele lucht de ruimte ingeblazen. De warme lucht wordt via luchtkanalen naar buiten getransporteerd.
Hoe installeer je een monoblock airco?
Ben je handig? Dan kun je de installatie van een vaste monoblock airco zelf uitvoeren. Het wordt ook wel een ‘plug and play’ airconditioning genoemd.
Voor de installatie is het wel nodig dat er één of twee gaten in de gevel worden geboord voor de lucht af- en aanvoer. Doordat deze gaten met een gevelrooster worden afgedekt, vallen ze vrijwel niet op aan de buitenkant van de woning.
Voor het installeren van een vast monoblock dien je wel enige ervaring te hebben met klussen en moet je weten hoe je problemen met isolatie bij de luchtkanalen kunt voorkomen.
Dus laat je een monoblock installeren. Weet ook waar je aan begint. Bij twijfel, huur toch een airconditioning specialist in. Vraag hier gratis offertes aan.
Mobiele airco als alternatief voor split en vaste monoblock
Wil je niet aan het klussen, dan kan een mobiele airco ook nog koeling bieden. Helaas koelen mobiele airco’s minder goed dan vaste split airco of monoblock maar zijn daarentegen wel voordeliger.
Hieronder enkele voorbeelden van goed beoordeelde en betaalbare mobiele airco’s:
- Green Pro® – Mobiele Airco 3 In 1 | 9000 BTU
- Inventum AC907W
- Dynamic24 stille 3-in-1 airconditioning 7000BTU (met ontvochtiger)
- De’Longhi Pinguino PAC CN93 ECO
Offertes aanvragen bij diverse airco specialisten
Wil je ook graag het voordeel van een comfortabel koel huis en eventuele bijverwarming in de winter?
Vraag hieronder meerdere airco specialisten offertes aan, zodat je niet meer betaalt voor je airco dan nodig is.