Hoe Lang Gaat Een Airco Mee?

Interesse in een koeler huis? Wellicht rijst dan de vraag: als ik die investering doe, hoe lang gaat zo’n koelapparaat mee.

Over de levensduur van de verschillende soorten airco’s lees je hieronder meer.

Vergelijk airco offertes
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is de gemiddelde levensduur van een airco?

Zoals voor eigenlijk alle apparatuur geldt, hangt de levensduur voor een belangrijk deel samen met de mate waarin het gebruikt wordt. Hoe vaker de airconditioner aanstaat, hoe korter de levensduur zal zijn.

Een airco die ook als verwarming fungeert, staat het gehele jaar aan, waardoor deze sneller zal slijten en dus ook sneller het einde van de levensduur zal bereiken.

Gemiddeld genomen kun je van het volgende uitgaan:

 • Een airco die alleen in de zomer af en toe gebruikt wordt als verkoeling gaat gemiddeld 20 tot 30 jaar mee.
 • Een airco die het hele jaar door intensief gebruikt wordt omdat deze ook voor de verwarming zorgt, gaat gemiddeld 15+ jaar mee.

Interesse in een airco van een a-merk zoals Daikin, LG of Mitsubishi.? Vraag hier gratis offertes aan bij airconditioning specialisten.

Levensduur van verschillende soorten airco’s

Er zijn verschillende soorten airco’s verkrijgbaar die allemaal hun eigen specifieke eigenschappen hebben en ook verschillen in levensduur.

Split airco

Een split airco is voorzien van een buitenunit en één of meer binnenunits. Zo kun je meerdere één of meerdere kamers koelen (of verwarmen). De twee units zijn via een koelvloeistofleiding met elkaar verbonden.

Hoe lang gaat een split airco mee?

Dit is van meerdere factoren afhankelijk maar bij een gemiddeld gebruik en een regelmatig en goed uitgevoerd onderhoud kan een split airco installatie zeker 15 tot 30 jaar meegaan.

Wordt het apparaat wat intensiever gebruikt dan zal de levensduur wat korter zijn net zoals een wat minder intensief gebruik zal leiden tot een langere levensduur.

Wat zijn de voordelen van een split airco?

Er zijn meerdere voordelen verbonden aan een split airco:

 • Het apparaat is erg energiezuinig.
 • Een split airco kan één of meerdere ruimtes koelen, dan wel verwarmen. Bijvoorbeeld de woonkamer en tegelijkertijd de slaapkamer of zolder.
 • Dit airco systeem maakt in vergelijking met andere systemen weinig geluid, wel geldt dat de duurdere merken stiller zijn dan de goedkopere varianten.
 • Het apparaat is vrij compact en kan aan de wand worden gehangen waardoor het niet veel ruimte inneemt.
 • Het kan op afstand worden bediend.
 • De lucht wordt ook gefilterd zodat nare luchtjes verwijderd kunnen worden.

Kies met een split airco voor een duurzame koeling. Vraag hier gratis airco offertes aan.

Hoe lang gaat een split airco mee?

Mobiele airco

Wanneer je liever geen vaste airco wilt installeren en/of het belangrijk vindt dat je het apparaat gemakkelijk kunt verplaatsen naar de gewenste ruimte dan kun je kiezen voor een mobiele airco.

Hoe lang gaat een mobiele airco mee?

Een mobiele airco gaat minder lang mee dan een vaste airco. De gemiddelde levensduur van een mobiele airco is 5 tot 10 jaar. Ook hier geldt weer dat je deze termijn kunt verlengen door het apparaat goed en regelmatig te onderhouden.

Hieronder vind je overzicht met goed beoordeelde mobiele airco’s om aan te schaffen:

Hoe lang gaat een mobiele airco mee?

Airco als bijverwarming gebruiken

De meeste vaste (split) airco’s kunnen ook verwarmen. Deze kun je zowel inzetten zowel als hoofdverwarming als bijverwarming.

Wat houdt bijverwarming precies in?

 • Bijverwarming houdt in dat een andere warmtebron zoals bijvoorbeeld een radiator voor het grootste deel van de warmte zorgt, maar er daarnaast een andere warmtebron (bijvoorbeeld dus een airco) voor extra verwarming kan worden ingeschakeld.
 • Zo kun je de airco naast bijvoorbeeld je centrale verwarming gebruiken. In de kamer of kamers waar een binnenunit hangt, kun je de ruimte binnen enkele minuten aangenaam warm hebben.
 • Door naast je gasgestookte installatie de airco als bijverwarming in te zetten, kun je de kosten van je gasgebruik omlaag brengen.

Wat is de levensduur van een airco die gebruikt wordt als bijverwarming?

Een airco die als bijverwarming dient en daarom slechts incidenteel wordt gebruikt zal natuurlijk minder snel slijten dan een airco die dagelijks als hoofdverwarming wordt ingezet.

Vandaar dat de levensduur van airco’s die alleen voor bijverwarming zorgen langer zal zijn.

Interesse in een airco die zowel koelt als verwarmd? Vraag hier gratis offertes aan bij airconditioning specialisten.

Hoe kun je de levensduur van een airco verlengen?

Je wilt uiteraard dat je airco zo lang mogelijk meegaat. Gelukkig heb je hier zelf ook invloed op door het apparaat goed te (laten) onderhouden.

Voor het verlengen van de levensduur van de airco zijn er een aantal vormen van onderhoud van belang:

1. Bijvullen van de airco

Een airco kan koelen door de koudemiddel. Deze koudemiddel verdampt echter na verloop van tijd waardoor het apparaat minder efficiënt gaat koelen. Op het moment dat de airco niet meer voldoende koudemiddel heeft, moet deze bijgevuld worden.

Hoe vaak dit moet, is onder meer afhankelijk van de gebruiksintensiteit, maar het dient ongeveer om de twee jaar te gebeuren.

Het bijvullen van de airco mag je niet zelf doen maar moet gedaan worden door een hiervoor bevoegd installateur.

2. Vacumeren

Het vacumeren van het systeem is ook belangrijk voor een goede werking. Wanneer het systeem niet wordt gevacumeerd gaat de zuurstof/waterdamp zich mengen met het koudemiddel.

Hierdoor wordt het kookpunt van het koudemiddel verlaagd, wat weer tot gevolg heeft dat de airco veel minder goed koelt of verwarmt. Ook het vacumeren mag alleen gedaan worden door een hiertoe bevoegd installateur.

3. Filters schoonmaken

Om ervoor te zorgen dat de airco optimaal blijft werken en de luchtkwaliteit goed blijft, moeten de filters regelmatig worden schoongemaakt.

 • Normaal gebruik: Aangeraden wordt om de filters in ieder geval vier keer per jaar te controleren en als het nodig is ze schoon te maken.
 • Intensief gebruik: Wordt de airco dagelijks gebruikt dan is het verstandig om de filters maandelijks te controleren en indien nodig te reinigen.

Afhankelijk van het soort airco kan dit filter schoongemaakt worden met een stofzuiger of kan het worden uitgewassen. Na verloop van tijd moet een filter wel echt vervangen worden. De airconditioning specialist kan je hierover adviseren. Vraag hier gratis+vrijblijvend offertes aan.

4. Buitenunit schoonmaken

Bij het goed onderhouden van de airco hoort ook dat de buitenunit af en toe wordt schoongemaakt.

Eventueel aanwezig vuil kan ervoor zorgen dat de airco minder goed functioneert. Het vuil op de buitenunit kun je met behulp van een doek en een sopje voorzichtig afnemen. Stof kan met een stofzuiger worden verwijderd.

5. Jaarlijks onderhoud van de airco

Het is verstandig om de airco jaarlijks te laten controleren door een airconditioning specialist. Vraag hier gratis offertes aan.

De monteur zal dan indien nodig de airco schoonmaken en deze nakijken op een aantal belangrijke slijtagegevoelige punten. Ook kan hij aangeven wanneer het tijd is om de filters te vervangen. Door deze jaarlijkse onderhoudsbeurt blijft de airco optimaal werken.

Offertes aanvragen voor een airco

Interesse in een airco voor een koeler huis? Bedenk dan eerst goed aan welke eisen een aircosysteem voor jou moet voldoen en laat je vervolgens goed adviseren over wat voor jou de beste oplossing is.

Vraag hieronder bij meerdere airconditioning specialisten offertes aan om te vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten