Hybride Warmtepomp met Airco

Is het ook mogelijk om een hybride warmtepomp te combineren met een airco? Zodat je bijvoorbeeld op de momenten dat de hybride warmtepomp het niet helemaal redt, de airco als bijverwarming kan dienen?

In deze gids lees je meer over deze en andere mogelijkheden om je huis zo energiezuinig mogelijk te verwarmen en te koelen.

Vergelijk airco offertes
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een vaste airco?

Een airco of airconditioning koelt de lucht in een ruimte door de warmte eraan te onttrekken.

De meeste aircosystemen kunnen naast koelen ook verwarmen.

Vaste airco’s worden aan de muur gemonteerd, zodat ze altijd direct beschikbaar zijn voor gebruik. De afgevoerde warme lucht wordt direct naar buiten gevoerd.

Voorbeeld van een vaste binnenunit airco

Vaste airco’s zijn er in verschillende soorten:

Single en multi-split airco

De split airco is een aircosysteem dat beschikt over een binnenunit en een buitenunit. Via de buitenunit geeft het aircosysteem de warmte af aan de buitenlucht, ook maakt de buitenunit de gekoelde lucht aan.

De binnenunit ontrekt de warme lucht uit je woning aan en zorgt ervoor dat de gekoelde lucht verspreid wordt in de ruimte.

  • Single split airco: Deze airco heeft één binnenunit wat betekent dat deze dus één ruimte in je huis kan koelen.
  • Multi split airco: Hierbij zijn er twee of meer binnenunits, zodat er meerdere ruimtes in je huis gekoeld kunnen worden. Ook kun je deze binnenunits instellen op verschillende temperaturen.

Monoblock airco

In tegenstelling tot een split airco bestaat een monoblock airco slechts uit één binnenunit, deze airco heeft geen buitenunit. Het gehele proces vindt plaats in deze binnenunit. De monoblock airco heeft wel één of meer afvoerkanalen naar buiten om de warmte af te voeren.

Met een monoblock airco kun je één ruimte koelen of verwarmen. Dit aircosysteem wordt vaak gemonteerd in woningen waar geen ruimte is voor het plaatsen van een buitenunit.

Interesse in een airco om mee te koelen en verwarmen? Vraag hier gratis offertes aan bij airconditioning specialisten.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp bestaat uit een combinatie van een warmtepomp en een hoogrendementsketel (HR-ketel) op gas.

  • De hybride warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht of uit afgezogen ventilatielucht. Het apparaat werkt geheel op elektriciteit.
  • De hybride warmtepomp zorgt voor het grootste deel van de verwarming van je huis. De HR-ketel verwarmt bij waar nodig en zorgt voor warm tapwater.

Tijdens erg koude periodes kan de hybride warmtepomp niet altijd zelfstandig zorgen voor de totale verwarming. Op dat moment springt de HR-ketel bij. Doordat de HR-ketel dus maar af en toe bijspringt, neemt het gasverbruik aanzienlijk af.

Deze besparing kan wel oplopen tot zo’n 80%. Het elektriciteitsverbruik zal wel toenemen, maar per saldo ben je goedkoper uit.

Voorbeeld van een hybride warmtepomp

Wat is het verschil tussen een airco en een hybride warmtepomp?

Bij een airco denk je meestal niet gelijk aan een warmtepomp. Toch is een airco in feite ook een warmtepomp, een lucht/lucht warmtepomp om precies te zijn.

Verschillen tussen een airco en een hybride warmtepomp zijn onder meer:

  1. Een airco werkt geheel op elektriciteit, een hybride warmtepomp op zichzelf ook, alleen doordat een hybride warmtepomp werkt in combinatie met een HR-ketel is hiervoor nog wel een gasaansluiting nodig.
  2. Een hybride warmtepomp geeft warmte of kou af aan het water in het verwarmingssysteem. Een airco blaast rechtstreeks lucht de ruimte in. Is de airco ingesteld om te verwarmen dan wordt de warmte rechtstreeks de ruimte in geblazen. Dit maakt dat een airco sneller een ruimte kan koelen of opwarmen.
  3. Een hybride warmtepomp kan in combinatie met een gasgestookte ketel je gehele huis verwarmen via radiatoren of vloerverwarming. Voor een airco ligt dit anders, deze kan alleen die kamers verwarmen waar een binnenunit is gemonteerd. Deze binnenunits moeten allemaal ook weer afzonderlijk bediend worden.
  4. Een airco kan wel ruimtes verwarmen maar zorgt niet voor warm tapwater. Een hybride warmtepomp daarentegen zorgt door de koppeling met de HR-combiketel wel voor je warmwatervoorziening.
  5. Bij het koelen is een airco vaak vrij stil (fluisterstil), bij het verwarmen moet een airco vaak behoorlijk blazen waardoor deze meer geluid maakt.

Een airco laten installeren voor naast je warmtepomp (of HR-ketel)? Vraag hier gratis+vrijblijvend airco offertes aan.

Kunnen een airco en hybride warmtepomp samenwerken?

Zijn er mogelijkheden om een aircosysteem en een hybride warmtepomp te laten samenwerken, zodat je hiermee het beste van twee werelden hebt? En welke keuzes zijn er nog meer te maken voor een optimale verwarming en koeling van je huis?

Een paar opties op een rij:

1. Koelen van je huis

Je kunt met beide apparaten koelen, maar er is wel een verschil in effectiviteit.

Hybride warmtepomp kan koelen

Het is mogelijk dat hybride warmtepompen naast verwarmen ook koelen. Hiervoor is de aanwezigheid van een watergedragen vloerverwarming wel een voorwaarde.

Dit is een vloerverwarmingssysteem waarbij er warm of koud water door leidingen onder de vloer loopt, waardoor je huis mooi gelijkmatig wordt verwarmd dan wel gekoeld.

  • Bij het zogenaamde actief koelen door de hybride warmtepomp, stroomt er water dat een paar graden koeler is dan de omgeving door de leidingen van de vloerverwarming.
  • Voor deze actieve koeling verbruikt de warmtepomp net als bij het verwarmen wel elektriciteit.
  • Deze manier van koelen door de hybride warmtepomp maakt dat het in de betreffende ruimte een paar graden kouder is dan de kamertemperatuur.

Airco voor een echt koeler huis

Wil je een echt koel huis dan is een airco hier toch wel het meest geschikte apparaat voor.

Om te voorkomen dat het stroomverbruik te hoog oploopt is het verstandig om hier bij het instellen van de airco rekening mee te houden:

  • Het is zeker niet nodig om de airco heel koud in te stellen. Stel de airco slechts een paar graden koeler in dan de buitentemperatuur. Niet alleen kost dit minder energie, het is ook voor je eigen gezondheid beter. Zo heb je geen last van grote temperatuurverschillen wanneer je van binnen naar buiten en omgekeerd gaat.
  • Een instelling van 23° met de juiste luchtvochtigheid wordt vaak als prettig ervaren. Doordat de lucht bovendien wordt ontvochtigt, levert dit een gevoelstemperatuur van zo’n 21° op.
  • Gebruik je de airco ook als verwarming? Dan wordt een temperatuur van 19° tot 20° als aangenaam ervaren.
  • Koel verder alleen de ruimte(s) waar je ook veel bent. Houd de deuren van de andere kamers dicht, zodat je voorkomt dat hier warmte vandaan komt, waardoor de airco weer extra hard moet werken om het koel te houden.

2. Airco als bijverwarming

Heb je een hybride warmtepomp dan kun je er ook voor kiezen om tijdens de koudere periodes wanneer normaal de HR-ketel bij zou moeten springen, een airco als bijverwarming in te zetten.

Op deze manier verbruik je voor de verwarming alleen nog maar elektriciteit en geen gas meer, waardoor je gasverbruik nog verder afneemt.

De HR-ketel heb je dan alleen nog nodig voor de levering van warm tapwater. Door de gemiddeld hoge gasprijzen kan deze combinatie van airco en hybride warmtepomp financieel gezien een interessante keuze zijn.

Zonnepanelen plaatsen voor de airco en hybride warmtepomp

Wil je nog een stapje verder gaan richting het verduurzamen van je eigen huis, dan kun je ook kiezen voor zonnepanelen.

Door het plaatsen van zonnepanelen kun je een deel van de benodigde stroom voor je hybride warmtepomp of airco zelf opwekken. Dit is niet alleen beter voor het milieu maar ook bespaar je hiermee nog eens extra op je energiekosten.

Offertes aanvragen voor een airco

Overweeg je de aanschaf van een hybride warmtepomp, een aircosysteem of misschien een combinatie van beide laat je dan goed adviseren over wat voor jou de beste keuze is.

Hier kun je terecht voor informatie of de kosten van een (hybride) warmtepomp.

Vraag hieronder bij meerdere airconditioning specialisten specialisten offertes aan. Geheel gratis en vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten