Airco Binnenunit (Prijzen + 3 Soorten)

Een vaste airco bestaat uit één of meerdere binnenunits. Binnenunits zijn er in verschillende vormen en maten. Tegenwoordig kun je de binnenunit ook nog eens perfect op je interieur afstemmen.

In deze gids lees je meer over wat de functie is van een binnenunit, welke verschillende soorten er zijn en hoe het zit met het geluidsniveau van een binnenunit.

Vergelijk airco offertes
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is de binnenunit van een airco?

De binnenunit is het deel van de airco dat zich binnen in de ruimte of ruimtes bevindt die gekoeld moeten worden. Deze binnenunit dient vooral voor het aanzuigen van de warme lucht en het stuwen van de koele lucht door de ruimte.

De binnenunit kun je zien als een warmtewisselaar:

  • De binnenunit wisselt warmte uit, ontvochtigt en reguleert daarmee de temperatuur.
  • Binnen neemt de unit warmte op en brengt deze over op het koudemiddel.
  • Buiten wordt de warmte uit het koudemiddel afgegeven aan de buitenlucht via een buitenunit. In het geval van vaste monoblock airco’s verdwijnt de warmte via luchtkanalen naar buiten.

Wat is een airco binnenunit?

Wat zijn de prijzen voor een airco binnenunit?

Hieronder vind je de gemiddelde prijzen voor verschillende soorten binnenunits. Deze prijzen inclusief de binnenunit en 21% btw, maar exclusief installatie en buitenunit.

Voor uitgebreide informatie over de kosten van een complete aircosysteem inclusief montage kun je hier terecht.

Soort binnenunit
(excl. buitenunit)
Prijs
(excl. installatie)
Standaard binnenunit €450
Designer binnenunit €650
Vaste monoblock
(zonder buitenunit)
€1.100

Soorten binnenunits

Binnenunits zijn verkrijgbaar in verschillende modellen:

Wandmodel

Een wand airco is een airco die door middel van een wandbeugel aan de muur komt te hangen. Vaak wordt deze net onder het plafond bevestigd, zodat de unit minder opvalt en tevens efficiënt koelt.

Er zijn veel verschillende modellen wandairco’s verkrijgbaar. Voordeel is dat ze steeds slanker ontworpen worden waardoor ze een minder opvallend uiterlijk hebben.

Op welke hoogte?

De binnenunit moet vrijuit de koele of warme lucht de ruimte in kunnen blazen. Vaak wordt er een hoogte van 2 meter boven de vloer aangehouden.

De keuze wat betreft de hoogte is ook afhankelijk van waar de airco wordt geplaatst en waar de binnenunit niet (te veel) in het zicht hangt. Vaak is dit boven een deur en deze is al snel minstens twee meter hoog.

En wat betreft de hoogte tussen het plafond en de unit?

De afstand tussen de wand binnenunit en het plafond hoeft niet groot te zijn. Er zijn verschillende airco merken zoals Mitsubishi, Daikin of LG die een ruimte aanhouden van minimaal 3 centimeter. Maar in de praktijk is 10 centimeter of meer beter.

Wat is het gewicht van een wand binnenunit gemiddeld?

Een wandmodel airco weegt gemiddeld 10 kg. De wand airco wordt aan een beugel opgehangen die het gewicht van de unit verdeelt.

Vloermodel

Een vloermodel airco wordt zo dicht mogelijk bij de grond geplaatst. Onderaan de unit wordt de warme lucht opgenomen om bovenaan het model koele lucht af te geven.

Door de lage plaatsing heb je een aangename luchtstroom in de ruimte die geen hinder veroorzaakt.

Wat weegt een vloerairco?

Een vloermodel airco is gemiddeld iets zwaarder dan een wandmodel. Een vloerairco weegt gemiddeld 15 kg. Dit gaat om een vloermodel met een buitenunit. Er zijn ook monoblock vloerairco’s, waarover je hieronder meer kunt lezen.

Vaste monoblock airco

Een vaste monoblock airco is een wandmodel airco, waarbij de airco uit enkel een binnenunit bestaat. Dit is vooral erg fijn wanneer je geen plaats hebt voor een buitenunit.

Ook bij een monumentaal pand is het een goede optie, zo hoef je geen apparaat aan de buitenkant van het pand te hangen dat afbreuk doet aan het monumentale karakter.

Wat weegt een monoblock airco?

Omdat alle onderdelen in één enkele unit zit, is een vaste monoblock gemiddeld zwaar. Het gemiddelde gewicht is 37 kg.

Dakkapel airco binnenunit: Je kunt er ook voor kiezen om de buitenunit op je dakkapel te laten plaatsen. De binnenunit bevindt zich dan op de slaapkamer of zolderruimte aan het plafond van de dakkapel.

Hoe korter de afstand tussen de buitenunit en de binnenunit, hoe beter het is. Zeker op zolder kan het onder invloed van de zon erg warm worden.

Door voor deze vorm te kiezen, is het mogelijk om deze ruimte snel en efficiënt te koelen.

Voor welke type airco binnenunit kies jij? Vraag advies aan airconditioning specialisten. Vraag hier gratis airco offertes aan.

Hoe groot zijn de binnenunits gemiddeld?

Gemiddeld genomen zijn de afmetingen van de verschillende binnenunits als volgt (lengte x breedte x hoogte):

  • Wandairco: 90 x 30 x 25 cm
  • Vloerairco: 110 x 25 x 65 cm
  • Monoblock: De afmeting van een monoblock airco is vergelijkbaar met die van een mobiele airco: 50 x 40 x 75 cm.

Standaard en designer binnenunits

Verder kun je kiezen tussen een standaard binnenunit of een fraaie designer unit. Een airco die aan de wand hangt is natuurlijk zichtbaar en niet iedereen houdt van de aanblik ervan.

Voor wie een standaard airco niet zo’n mooi vindt, is er tegenwoordig ook steeds meer keuze op het gebied van designer binnenunits. Zo kun je deze perfect afstemmen op de rest van je interieur.

Soorten designer binnenunits

Designer binnenunits zijn onder meer verkrijgbaar in de volgende soorten:

Gekleurde airco’s: Standaard is een binnenunit meestal wit of beige. Omdat wit tegen een donkere achtergrond heel duidelijk afsteekt, kun je ook kiezen voor een andere kleur zoals zwart, zilver of rood.

Ook kun je kiezen voor verschillende afwerkingen: matte kleuren, metallic, geborsteld of hoogglans.

Afgeronde design airco’s: Meestal heeft een binnenunit een recht frontpaneel dat je open en dicht kunt doen voor onderhoud of het uit laten voeren van een inspectie.

Maar er zijn ook afgeronde wandairco’s te koop. Door de moderne uitstraling komen deze goed tot hun recht in een eigentijds interieur.

Vierkante airco’s met LED-verlichting: Je kunt ook kiezen voor een airco binnenunit met LED-verlichting. De verlichting van de airco kun je via een draadloze afstandsbediening bedienen. Verder heeft deze binnenunit een vierkante vorm in plaats van een rechthoekige vorm.

Airco’s met strakke vormgeving: Ook voor wie van de meer strakke vormen houdt, is er een passende airco te vinden. Zo zijn er airco´s die geen afgeronde randen of een gebogen frontpaneel hebben, maar die voorzien zijn van strakke en scherpe randen.

Dit type wandairco past perfect in een strak interieur en is verkrijgbaar in kleuren als zwart, wit en zilver.

Vraag naar de aanbiedingen bij de airconditioning specialisten. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan voor airco’s.

Designer airco binnenunit

Hoeveel geluid maakt de binnenunit van de airco?

Wanneer je een airco in je huis laat installeren, wil je natuurlijk geen last hebben van storende geluiden als het blazen en zoemen van je airco. Gelukkig worden de airco’s van tegenwoordig steeds stiller.

De mate van geluid wordt uitgedrukt in decibel (dB). Hoe lager het aantal decibel, des te stiller de airco is.

Voor een airco die aangenaam stil is, kies je het best voor een exemplaar met een geluidsniveau van onder de 35 dB.

Hoe meer vermogen een airco heeft, een meer geluid de binnenunit gemiddeld maakt. Dus heb je grote kamer om te koelen, zal het meer geluid produceren dan bij een kleine ruimte.

Een tip is om voordat het warm wordt de airco binnenunit op een lage stand aan te zetten. Zo heeft het apparaat minder vermogen (en dus minder geluid) nodig om de ruimte op een later tijdstip te koelen wanneer het heter wordt.

Daarbij kost het constant koelen op een lager vermogen ook minder energie.

Mag ik zelf een binnenunit ophangen?

Airco’s mag je in principe zelf plaatsen, maar het aansluiten en het in werking stellen moet je door een erkend specialist laten doen. Dat betekent dat je een groot deel van de voorbereidende werkzaamheden voor het installeren van de airco zelf kunt doen.

Zo is het mogelijk dat je zelf alvast de binnenunit ophangt.

De koudemiddelen die bij een aircosysteem gebruikt worden kunnen schadelijke effecten hebben op het milieu. Om die reden is het noodzakelijk dat de installatie van de airco op de juiste wijze door een erkende specialist wordt verricht.

Airco offertes aanvragen

Ben je ook van plan om een airco aan te kopen? Er zijn vele soorten en modellen airco’s verkrijgbaar. Verdiep je dus eerst goed en vraag advies aan airconditioning specialisten.

Vraag hieronder bij meerdere airconditioning specialisten offertes aan om te vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten