Airco Offertes: Tips voor het Aanvragen

Ben je de warmte in huis ook beu? Investeer in een airconditioning om je huis duurzaam te koelen.

Hieronder kom je meer te weten over airconditioning specialisten en het aanvragen van offertes.

Vergelijk airco offertes
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Starten met offertes aanvragen

Weet je al wat voor soort airco bij je budget en wensen past? Dan is het tijd om de offertes aan te vragen. Wil je eerst meer weten over airconditioning specialisten, soorten airco’s en de kosten? Ga dan door naar het kopje ‘Brancheverenigingen voor airconditioning specialisten‘.

Offertes aanvragen bij KoelerHuis

Via de offerteservice van KoelerHuis ontvang je in één keer meerdere offertes van airconditioning specialisten.

Formulier invullen

Als je het formulier gaat invullen is het verstandig om zoveel mogelijk informatie te geven.

Hieronder enkele punten die je kunt meenemen bij het aanvragen:

Offertes beoordelen

Na het versturen van de gegevens krijg je binnen enkele dagen verschillende offertes binnen. Dan is het tijd om de offertes te beoordelen en te vergelijken.

Vergelijk de offertes niet alleen op prijs. Maar ook op andere aspecten.

  • Heeft één of meerdere airconditioning specialisten een model en merk aangeraden? Kijk op internet naar de specificaties en het uiterlijk van de aangeraden merken.
  • Wat voor garantie de airconditioning specialist biedt;
  • Wat voor keurmerken en certificaten de airconditioning specialist heeft.

Nodig een airconditioning specialist uit

Het is aan te raden om één of twee airconditioning specialisten langs te laten komen. Zo kunnen de specialisten zien waar de buitenunit en de binnenunit geplaatst kunnen worden.

Vraag hier gratis offertes aan bij airconditioning specialisten

Brancheverenigingen voor airconditioning specialisten

Hieronder lees je meer over de twee meest toonaangevende brancheverenigingen.

Techniek Nederland: De meest bekende branchevereniging voor diverse installatiebedrijven (verwarming, koeling) is Techniek Nederland.

De vereniging is aangesloten bij een onafhankelijke geschillencommissie. Bij klachten die onderling niet opgelost kunnen worden, kan de onafhankelijke geschillencommissie helpen.

Techniek Nederland logo

NVKL: Voor installatiebedrijven in de koudetechniek is de NVKL de meest bekende branchevereniging. Ook installatiebedrijven gespecialiseerd in warmtepompen kunnen lid worden van het NVKL.

Binnen de vereniging wordt er kennis gedeeld en trainingen gegeven. Ook is NVKL aangesloten bij een onafhankelijke geschillencommissie.

NVKL logo

Certificaten & keurmerken

Het is belangrijk dat een airconditioning specialist de juiste papieren heeft. Het installeren van een vaste airconditioner vraagt om specifieke kennis.

Uit veiligheidsredenen moeten de meeste vaste airco’s door een erkende specialist geïnstalleerd worden.

F-gassen certificaat: Airconditioning  specialisten met een F-gassen certificaat, mogen werken met airco systemen waarbij gebruik wordt gemaakt van koudemiddel met F-gassen. Een F-gassen certificaat is verplicht als gewerkt wordt met F-gassen koudemiddel.

Het certificaat wordt aan bedrijven verstrekt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

F gassen certificaat

InstallQ keurmerk: Met het InstallQ keurmerk laat een airconditioning specialist zien dat het volgens bepaalde kwaliteitsrichtlijnen werkt.

De stichting InstallQ is een onafhankelijk instituut en wordt breed gedragen door de installatiebranche.

InstallQ keurmerk

VCA: Een VCA certificaat houdt in dat een airconditioning specialist veilig werkt. Dit certificaat wordt ook uitgegeven in andere branches.

VCA certificaat

Garantie op aircosystemen

De garantie op een airconditioning is gemiddeld 3,5 jaar. De meeste installateurs en fabrikanten geven 5 jaar garantie.

Als binnen de garantieperiode onderdelen stuk gaan of de installatie blijkt niet goed te zijn uitgevoerd, heb je recht op reparatie en/of vervanging van onderdelen.

Het defect moet niet zijn ontstaan zijn door achterstallig onderhoud.

Mobiele airco’s zijn een verhaal apart. De bovenstaande info heeft betrekking op vaste airco’s. Op mobiele airco’s is de garantie vaak 1 of 2 jaar. Net zoals bij andere elektronische apparaten.

Soorten aircosystemen

Er zijn verschillende aircosystemen. Hieronder een kort overzicht.

Mobiele airco: Een mobiele airco kun je bij (online) elektronicawinkels kopen. Er is geen airconditioning specialist nodig om het apparaat aan te sluiten. Je kunt een mobiele airco plaatsen waar je maar wilt, inpluggen en de ruimte koelen.

Helaas hebben mobiele airco’s een lager koelvermogen waardoor niet je hele kamer wordt gekoeld. Daarnaast staat het apparaat vaak in de weg en maakt het meer lawaai dan een vaste airco.

Vaste monoblock airco: Een vaste monoblock airco is een apparaat zonder buitenunit. Het koelen en het afvoeren van de warmte gebeurd in één binnenunit.

Om de warme lucht uit huis te blazen zijn er wel twee luchtkanalen nodig die naar de gevel leiden.

Single split airco: Dit type vaste airco heeft één binnenunit en één buitenunit.

Een single split airco moet bij voorkeur geïnstalleerd worden door een airconditioning specialist. Bij airco’s met een groot vermogen is dit zelfs verplicht.

Multi-split airco: De multi-split is een vaste airco met twee of meerdere binnenunits en één buitenunit. Met een multi-split koel je meerdere kamers in huis.

Dit type airco is net als de single split energiezuiniger dan een mobiele airco.

Je kunt uit verschillende binnenunits kiezen…

Wandairco: Dit is de meest gekozen airco. Dit type airco hangt aan de wand, meestal net onder het plafond. De nieuwe modellen zijn slank en vallen nauwelijks op. Een wandairco past bijvoorbeeld prima in een slaapkamer.

Vloerairco: Deze airco staat of hangt dichtbij de vloer. Een vloerairco kun je net als een warmte radiator onder de vensterbank hangen. Een vloermodel airco is geschikt voor bijvoorbeeld de woonkamer.

Hier lees je meer over de verschillende soorten aircosystemen en modellen.

Verwarmen met een airco

De meeste mensen denken bij een airco aan koele lucht. Maar er zijn ook aircosystemen die kunnen verwarmen.

Met een druk op de knop draait het systeem om en blaast het warme lucht. Een airco die warme lucht blaast wordt ook wel lucht/lucht warmtepomp genoemd.

Doordat veel airco’s zowel kunnen koelen als verwarmen is het apparaat niet alleen voor de zomer. Ook in de winter heb je profijt van een airco. Vraag hier gratis offertes aan bij airconditioning specialisten.

Is je interesse gewekt?

Met een airco maak je het huis in de zomer heerlijk koel. Ook in de winter kun je met een airco je huis bijverwarmen.

Er zijn nog meer voordelen:

Betere nachtrust: In een koeler huis kun je beter slapen;

Meerwaarde: Is het bij zonnig weer snel warm in je huis? Dan is het fijn om een airco te hebben. Het woongenot van je huis gaat omhoog en dus ook de waarde.

Gasloos bijverwarmen: Met verschillende airco modellen kun je ook je huis bijverwarmen zonder dat je gas nodig hebt.

Vraag gratis airco offertes aan

Geniet van de voordelen van een vaste airco. Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan bij airconditioning specialisten om te vergelijken.

Vergelijkbare berichten