Airco

Multi-split Airco [Voordelen + Kosten]

De zomers in Nederland worden warmen en hitterecords worden steeds verbroken.

Houd jij het nog uit?

Met een aircosysteem maak je het koeler in huis. Eén van de oplossingen is door in een vaste airco te investeren. Voordeliger in gebruik en een groter koelvermogen dan een mobiele airco.

In deze gids lees je meer over één van deze type vaste airco’s: de multi-split airconditioner.

Vergelijk airco offertes
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Wat is een multi-split airco?

Een multi-split airco bestaat één buitenunit en twee of meerdere binnenunits. Een airconditioner met twee binnenunits wordt ook wel duosplit genoemd.

Het multi-split aircosysteem is geschikt voor verschillende type huizen. Voor een gemiddeld huis (rijtjes, vrij en twee-onder-één-kap) is een multi-split airco zeer geschikt.

Alternatieven voor een multi-split airco

Met een multi-split airco zorg je voor een volledig koel huis. Maar is je budget niet toereikend of je huis niet geschikt, dan zijn er gelukkig alternatieven.

Single split airco: Een single split airco is een systeem met één binnenunit en één buitenunit.

De meeste voordelen komen overeen met die van de multi-split, met als enige nadeel is dat je met een een single split maar één ruimte kunt koelen.

Voor een kleiner appartement is een single split unit voldoende. In de volgende gids op KoelerHuis lees je meer over de single split unit.

Vaste monoblock: Dit type airco bestaat één binnenunit die het koelen en het afvoeren van de warmte voor zijn rekening neemt. Dit type airco heeft geen buitenunit.

Er zijn wel twee luchtkanalen nodig die naar de buitengevel leiden om zo de warmte uit de lucht af te voeren.

Een monoblock is zeer geschikt voor appartementen en monumentale panden waar geen buitenunit aan de gevel mag hangen. Hier kom je meer te weten over een vaste monoblock airco.

En een mobiele airco dan?

Een mobiele airco is prima apparaat als je het maar heel af en toe je huis wilt koelen. Mobiele airco’s zijn voordeliger, makkelijk aan te sluiten en kun je makkelijk verplaatsen.

Helaas zijn er meer nadelen.

 • Zo verbruikt een mobiele airco meer energie dan een vaste airco, zoals een multi-split airco;
 • Staat er een apparaat in de kamer;
 • Moet je een slang naar buiten hangen, waardoor er juist weer warmte in huis komt;
 • Het koelvermogen een stuk lager is dan een vaste airco.

Kies voor het duurzaam koelen van je huis voor een vaste airco. Vraag advies aan een airconditioning specialist welke vaste airco er bij jou in huis past. Vraag hier gratis airco offertes aan.

Wat kost een multi-split airco?

Je bent vast benieuwd naar wat een multi-split airco kost. Hieronder vind je de gemiddelde kosten inclusief btw, arbeidskosten en de airco’s zelf.

Type aircoKosten
Multi-split airco €2.100
Installatie multi split airco (exclusief airco) €600
Single split airco €1.500
Vaste monoblock airco €1.400

Waar bestaat een multi-split airco uit?

Een multi-split aircosysteem bestaat grofweg uit:

 • Een buitenunit;
 • Leidingen met koudemiddel;
 • Twee of meerdere binnenunits.

Een multi-split aircosysteem werkt als volgt..

 • De binnenunit onttrekt de warme lucht uit de kamer. In de binnenunit lopen leidingen met koudemiddel. De warmte zorgt dat de het middel verdampt en er koele lucht ontstaat. Via een ventilator komt er koele lucht de kamer binnen. In de binnenunits zitten filters die zorgen dat er geen stof de kamer in geblazen wordt.
 • Via de leidingen (in de muur) stroomt er warme koudemiddel van de binnenunit naar de buitenunit.
 • De buitenunit zorgt via een warmtewisselaar ervoor dat de warmte naar buiten verdwijnt.
 • Het koudemiddel stroomt weer terug naar de binnenunits en proces begint weer opnieuw.

Warmtepomp?

Een airco in Nederland staat vooral bekend als een apparaat dat zorgt voor koelte. Maar sommige airconditioners kunnen ook verwarmen. Dus twee vliegen in één klap.

Een airco dat een huis kan verwarmen wordt ook wel lucht/lucht warmtepomp genoemd.

Zo wordt een vaste airco zoals een multi-split een interessante investering. Je gebruikt het apparaat niet alleen in de zomermaanden, maar ook in de winter. Vraag hier gratis offertes aan bij airconditioning specialisten.

Inverter

Het is sterk aan te raden om een multi-split airco te kopen met inverter technologie.

Maar wat houdt die inverter technologie dan in?

Dit betekent als je het 19 °C wilt hebben het aircosysteem aanslaat tot die 19 °C bereikt is.

Bij een traditionele airco slaat het systeem af. Bij de inverter technologie blijft het systeem op een laag pitje draaien om die 19 °C te behouden. Dit scheelt in energie.

Met een inverter kun je tussen de 20 aan 30% aan energie besparen.

Bij een traditionele airco moet het systeem weer aanslaan en hard werken om de ruimte weer op 19 °C te krijgen. Dat kost energie.

Waar zal ik de binnenunits plaatsen?

Met meerdere binnenunits koel je meerdere kamers in huis. Dat is prettig.

Maar waar hang je deze nu op?

Slaapkamer/zolderkamer

De meest gekozen plek is de slaapkamer. De beste temperatuur om in te slapen is 18 °C. Als het in je slaapkamer 21 °C of hoger is verstoord dat je nachtrust.

Woonkamer

Ook een woonkamer is een veel gekozen plek voor een binnenunit.

Soorten modellen

Je kunt uit verschillende soorten modellen kiezen. De meest gekozen modellen zijn:

Wandairco: Deze hangen net onder het plafond aan de wand. Dit is het meest gekozen model, omdat het niet op ooghoogte hangt en niet in de weg staat.

Vloerairco: Een andere optie is een vloerairco. Deze kan tegen muur staan of hangen, net boven de vloer.

Plafondairco: Deze airco hangt aan het plafond. Dit type zie je vooral terug in gebouwen/ winkels en niet in woonhuizen.

Buitenunit plaatsen

De buitenunit moet ook een plek krijgen.

De buitenunit produceert vaak meer geluid dan een binnenunit, waardoor je het apparaat niet overal kan hangen.

Het mag niet te dichtbij de erfgrens hangen en je moet er zelf niet te veel last van hebben.

Vaak wordt er voor gekozen om het op een beschutte plek in de tuin neer te zetten of op te hangen aan de gevel. Bij appartementen wordt de buitenunit soms op het balkon gezet.

Het is belangrijk dat de buitenunit van de multi-split airco zijn warmte goed kwijt kan. Bij voorkeur hangt of staat de unit in een schaduwrijke plek.

Onderhoud van een multi-split airco

Na de installatie van een multi-split airco is het belangrijk dat het apparaat regelmatig wordt onderhouden.

De belangrijkste onderdelen die onderhoud nodig hebben is het koudemiddel en de filters.

Koudemiddel: Als de airco aanstaat verdwijnt er tijdens het proces steeds een klein beetje koudemiddel. Op een gegeven moment is er zoveel middel vervlogen dat de airco niet goed meer presteert. Dan moet de airco bijgevuld worden.

Filters: De filters zorgen ervoor dat er geen stof en bacteriën worden verspreid. Het is dus belangrijk om de filters regelmatig te (laten) reinigen. Zo presteert je multi-split airco ook een stukje beter.

Hier lees je meer over het laten onderhouden van je airconditioningsysteem.

Voordelen van een multi-split airco

Waarom zou je voor een multi-split airco kiezen…

Meerdere kamers tegelijk koelen: Je kunt meerdere kamers koelen (en eventueel verwarmen) met een multi-split airco.

Temperatuurregeling: Je kunt per ruimte de binnenunits apart afstellen. Zo kun je bijvoorbeeld de temperatuur in de woonkamer op 20 °C zetten en in de slaapkamer op 18 °C.

Relatief voordelig in gebruik: Vaste aircosystemen zoals een single en multi-split zijn voordeliger in gebruik dan mobiele airconditioners.

Meer vermogen: Het koelvermogen van een vaste airco is een stuk groter dan bijvoorbeeld een mobiele airconditioner. Ondanks dat een split airco een grotere oppervlakte kan koelen is het toch voordeliger in elektriciteitsverbruik dan de mobiele variant.

Waardestijging: Wordt het snel warm bij je in huis? Dan is een airconditioner een goede investering. Niet alleen je wooncomfort gaat omhoog, je huis wordt ook aantrekkelijker om te kopen.

Weggewerkt: De binnenunits kunnen mooi weggewerkt worden. De binnenunits van tegenwoordig worden steeds slanker en je kunt kiezen uit design modellen.

Buitenunits kun je omkasten. Hierdoor vallen de grijze of witte bakken minder op. Die omkastingen hebben ook een geluiddempend effect.

Nadelen van een multi-split airco

Er zijn helaas ook nog wat nadelen..

Duurder dan een single split en mobiele airco: Een multi-split airco is duurder dan een single split, monoblock of mobiele airco. Bij een multi-split moet je natuurlijk meerdere binnenunits aanschaffen, bij een single split heb je maar één binnenunit.

Een multi-split geeft wel meer comfort en geniet je van meerdere koele kamers.

Plek: Er is plek in huis nodig om de verschillende binnenunits te plaatsen. Ook buiten moet er ruimte zijn om buitenunit op te hangen of te plaatsen zonder dat het overlast geeft.

Offerte aanvragen voor een multi-split airconditioner

Wil je het graag koeler hebben in de verschillende kamers? Heb je behoefte aan wat extra warmte in de winter? Kies voor een multi-split aircosysteem.

Vraag advies en offertes aan bij airconditioning specialisten.

Vergelijk airco offertes
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd