Airco

Airconditioner Onderhouden [Werkwijze + Kosten]

De Nederlandse zomers worden steeds warmer. Veel mensen kopen een ventilator of een airconditioning om het binnenshuis een beetje koel te houden. Helaas vergeten veel mensen dat hun airco ook onderhoud nodig heeft.

In deze gids lees je wat er komt kijken bij het onderhouden van een airco.

Vergelijk airco offertes
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Waarom is airco onderhoud zo belangrijk?

Hieronder de belangrijkste redenen om je airco regelmatig te laten onderhouden:

 • Een goed onderhouden airco werkt simpelweg een stuk beter. Onderhoud voorkomt storingen en problemen;
 • Goed onderhoud bespaart energie. Een goed onderhouden airco is schoon en werkt daardoor efficiënter.
 • Een slecht onderhouden airconditioningsysteem verspreidt ook stof en bacteriën. Dat is ongezond en zorgt voor onaangename luchtjes.

Mobiele versus vaste airco

Je kunt de soorten airco’s in twee hoofdgroepen verdelen. De mobiele en de vaste airco’s.

Mobiele airco’s: Dit zijn de aircosystemen koop je voor enkele honderden euro’s in een webshop of winkel. Je hoeft alleen de stekker in de stopcontact te steken, een slurf naar buiten te leggen of af en toe een opvangbakje te legen.

Dit type airco is geschikt om af en toe te gebruiken. De energiekosten van een mobiele airco zijn hoog en het koelvermogen is laag.

Mobiele airco’s hebben geen groot onderhoud nodig.

Vaste airco’s: Met een vaste airco koel je jouw huis optimaal. De energiekosten zijn lager dan een mobiele airco en de unit kan netjes weggewerkt worden in je interieur.

Met de lange en hete zomers is het slim om te investeren in een vaste airco. Vraag hier gratis airco offertes aan.

Vaste airco’s hebben wel regelmatig onderhoud nodig. In deze gids concentreren wij ons op het onderhoud van deze vaste airco’s.

Hoe vaak moet de airco onderhouden worden?

Tijdens de zomer moet de airco hard werken. Het is dan ook slim om ervoor te zorgen dat je airconditioning “zomerklaar” is. We raden daarom aan om de airco in ieder geval jaarlijks te laten inspecteren en reinigen.

Doe dit in de koelere maanden, zodat je maximaal comfort hebt van je airco. In sommige gevallen is het verplicht om vaker onderhoud te plegen.

Is het onderhouden van een airconditioner verplicht?

Er bestaat in Nederland voor grotere airconditioning systemen een wettelijke verplichting tot periodiek onderhoud. Hoe zwaarder de installatie, hoe meer onderhoud verplicht is.

 • Airco’s die 3 liter (of meer) koudemiddel bevatten moeten elk jaar worden onderhouden.
 • Bevat de airco 30 liter koudemiddel, dan moet deze elke zes maanden onderhouden worden.
 • Bij airco’s die 300 liter koudemiddel bevatten (of meer) moet het onderhoud elke drie maanden worden uitgevoerd. Dit onderhoud moet worden vastgelegd in een logboek.

Wat gebeurt er bij airco onderhoud?

Elke airconditioning is anders, de een bestaat uit een binnen- en buitenunit, de ander bestaat uit een enkele unit.

Je kunt natuurlijk uitgebreid de handleiding doorlezen en proberen zelf aan de gang te gaan, maar de kans is groot dat je dan iets verkeerd afstelt of beschadigd.

Het is slimmer om een specialist in te schakelen die precies weet hoe je airco –welk type dan ook- in elkaar steekt. Vraag hier gratis offertes bij airconditioning specialisten

Hoe ziet een onderhoudsbeurt er over het algemeen uit?

Grofweg ziet een onderhoudsbeurt van een vaste airco er als volgt uit:

 • De omkasting wordt losgemaakt.
 • De oppervlakte wordt ontvet.
 • Wanneer de airco open is, worden de filters geborsteld en het vlotterbakje schoongemaakt.
 • De verdamper wordt met een stoomreiniger schoongemaakt. Door het stoom wordt vastzittend vuil snel verwijderd en worden bacteriën gedood.
 • Het elektrostatisch filter wordt op dezelfde manier gereinigd.
 • Indien nodig wordt de airco bijgevuld. Hier lees je meer over onder het volgende kopje…

Bijvullen van de airco

Een airco werkt met koudemiddel om de warmte uit de lucht te onttrekken.

Na verloop van tijd raakt dit koudemiddel op. Wanneer een airco gebruikt wordt, ontsnapt altijd een beetje verdampt koudemiddel. Daardoor neemt de koelcapaciteit van de airco af.

Gelukkig is dit makkelijk op te lossen door de airco bij te vullen met koudemiddel. Normaal gesproken hoeft dit slechts eens per twee jaar te gebeuren.

Maar als de airconditioning niet meer optimaal functioneert, is dit één van de eerste dingen om naar te kijken.

Het bijvullen van de koelvloeistof klinkt eenvoudig, we weten immers allemaal hoe je de koelvloeistof in de auto moet bijvullen, nietwaar?

Helaas is het bijvullen van de airconditioning een stuk ingewikkelder.

De kans op schade is reëel, bovendien verlies je de garantie op het systeem wanneer je er zelf aan gaat sleutelen. Daarom moet dit door een specialist laten uitvoeren. Vraag hier gratis offertes aan bij airconditioning specialisten.

Hoe gaat bijvullen in zijn werking?

Hier lees je hoe een airconditioning specialist je airco bijvult.

 • De airconditioning specialist zorgt eerst dat het oude koudemiddel uit de airco wordt verwijderd.Het systeem wordt leeg gezogen, waarna het hele systeem ongeveer 30 minuten vacuüm wordt gezogen. Zo wordt zelfs de laatste druppel van de oude koudemiddel verwijderd.
 • Als het systeem helemaal leeg is, wordt het gevuld met detectievloeistof. Zo controleert de specialist het systeem op lekkages. Wanneer er geen lekkages zijn, wordt de airco gevuld met nieuwe koudemiddel. Voor alle zekerheid worden daarna de druk, temperatuur en beveiliging gecontroleerd, waarna de airco weer wordt vrijgegeven.

Buitenunit reinigen

Bij een single en multi-split airco heb je een buitenunit. Dit is het apparaat dat aan de buitenzijde van je woning hangt of staat en de warmte uit huis blaast.

Maak deze jaarlijks ook even schoon of laat het reinigen door een airconditioning specialist. Zorg dat er geen viezigheid op het rooster zit en neem de omkasting af met een doekje met wat schoonmaakmiddel.

Als er zich te veel viezigheid voor de ventilator ophoopt kan de buitenunit de warme lucht uit huis niet goed meer uitblazen. Hierdoor gaan je energiekosten omhoog en functioneert je airco niet meer goed.

Onderhoudskosten

Je bent vast benieuwd hoeveel het kost om je airco te laten onderhouden? In het overzicht hieronder zie je de gemiddelde kosten inclusief btw, arbeidskosten en materiaal.

Soort onderhoudKosten
Eenmalig onderhoud €135
Groot onderhoud
(met bijvullen)
€150
Onderhoudscontract
(incl. bijvullen, indien nodig)
€120 per jaar

Met een airco onderhoudscontract houd je het hoofd koel

Als je, zoals de meeste mensen, wel wat anders aan je hoofd hebt dan het inplannen van het onderhoud van je airconditioning, is een onderhoudscontract een goed idee.

Met een onderhoudscontract betaal je een vaste prijs per jaar (of maand) en weet je zeker dat je airconditioning in goede conditie blijft.

Er zijn verschillende soorten onderhoudscontracten, vaak zijn kleine reparaties ook in het contract meegenomen.

Onderhoudscontracten lopen over het algemeen jarenlang door. Sommige mensen vinden het een nadeel om lang aan een contract vast te zitten.

Het heeft echter als voordeel dat de airconditioning specialist die het onderhoud bij je komt doen je systeem door en door kent. De staat van het onderhoud, eerdere reparaties en storingen zijn allemaal bekend.

Daardoor kan sneller en efficiënter (en dus goedkoper) worden gewerkt.

Vraag een offerte voor airco onderhoud aan

Wil je ook een optimaal binnenklimaat dankzij een goed onderhouden airco? Vraag dan vandaag nog een offerte aan.

Vul hier je gegevens in en wij laten de beste (gecertificeerde) airconditioning specialisten bij jou uit de buurt een scherpe offerte bij je uitbrengen.

Het aanvragen van een offerte is gratis en neemt slechts een paar minuten in beslag.

Vergelijk airco offertes
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd