Airco Nieuwbouwwoning

Wil je genieten van een aangenaam binnenklimaat in jouw nieuwbouwwoning? Dan is het zinvol om tijdens het bouwproces (of daarna nog) na te denken over de mogelijkheden van airconditioning.

In deze gids kijken lees je meer over de mogelijkheden om je woning comfortabel en zuinig te koelen tijdens de warmere zomermaanden.

Vergelijk airco offertes
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Waarom kiezen voor een airco in een nieuwbouwhuis?

In de zomermaanden kan het in een nieuwbouwwoning erg warm worden. Vooral als de woning veel en grote ramen bevat, hierdoor valt er veel zonlicht naar binnen.

Het nadeel van veel zonlicht is dat de kamer snel warm wordt. Aangezien nieuwbouwwoningen goed geïsoleerd zijn, houdt de woning deze warmte vast. De temperatuur kan dan aardig oplopen.

Daarom worden – in nieuwbouwwoningen – vaak airconditioningsystemen geïnstalleerd.

Wat zijn de voordelen van een airco in een nieuwbouwwoning?

Waarom is isolatie nadelig in de zomer?

Nieuwbouwwoningen zijn zeer goed geïsoleerd. Dit is voordelig in de winter, maar kan nadelig zijn in de zomer. Aangezien het de warmte van buiten opneemt en vervolgens ook vasthoudt.

Tijdens de zomermaanden kan de temperatuur van nieuwbouwwoningen dus flink oplopen. Soms wordt het binnenshuis erg warm door gebrek aan goede ventilatie en/of zonwering.

Het klimaat in je huis, ook wel het binnenklimaat genoemd, kan ongezond worden. Het is niet meer prettig om binnen te zijn. Je kunt zelfs gezondheidsproblemen krijgen, zoals hoofdpijn en vermoeidheid.

Dus het is erg prettig om tijdens de warme periodes je huis te koelen zodat de warmte niet blijft hangen.

Warmtepomp kan ook koelen

Een nieuwbouwwoningen hebben tegenwoordig vaak een warmtepomp. Wist je dat je met een warmtepomp ook kan koelen? Helaas niet zo goed als een airconditioner.

Warmtepomp koelt maar een paar graden

Zowel een lucht/water warmtepomp als een grond/water warmtepomp kunnen koelen. Hiervoor heb je wel watergedragen vloerverwarming nodig.Dit scheelt een paar graden in de kamer.

Hierdoor wordt het aangenamer in huis, maar niet koel genoeg bij hogere temperaturen. Hiervoor is een airconditioner aan de muur toch effectiever. Zeker in een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning.

Vloer koelen met vloerverwarming en warmtepomp

Welke soorten airco’s zijn interessant voor nieuwbouwwoningen?

Er zijn verschillende soorten airconditioners die geschikt zijn voor nieuwbouwwoningen. In deze gids wordt onderscheid gemaakt tussen split airco’s en monoblock airco’s.

Split airco

Een split airco is een vast systeem. Deze airco bestaat ​​uit twee of meerdere units: één of meer binnenunits (aan de muur of vloer) en één buitenunit.

Split airco’s zijn onder te verdelen in twee groepen: single split en multi-split.

Single split airconditioner: bestaat uit één buitenunit en één binnenunit. Een single split is geschikt voor slechts een ruimte/kamer.

Multi-split airconditioners: dit airconditioningsysteem koelt of verwarmt meerdere kamers. Een multi-split airconditioner bestaat ​​uit één buitenunit en twee of meerdere binnen-units.

Wat zijn de voor- en nadelen split airco?

Wat maakt een split airco interessant of minder interessant.

Voordelen

  • Weinig geluidsoverlast in huis: de compressor en condensor zijn de onderdelen die het meest lawaai maken in airconditioners. Deze bevinden zich in de buitenunit van een split-airconditioner.
  • Uitbreidbaar: je kunt tot maximaal vijf binnenunits aansluiten in je nieuwbouwhuis op één buitenunit.
    Compact: Omdat veel onderdelen van het airconditioningsysteem zich buiten het huis bevinden, is de binnenunit compacter.

Nadelen

  • Complexere installatie: de installatie is ingewikkelder in vergelijking met het installeren van een airco zonder buitenunit.
  • Benodigde ruimte buiten de woning: kies je voor een split airco, dan zul je natuurlijk wel ruimte moeten voorzien om de buitenunit buiten de woning te plaatsen.

Split airco en de erfgrens

Regelgeving voor airconditioning in elke stad anders. Naast de vraag of voor het plaatsen van een airco een bouwvergunning of een omgevingsvergunning nodig is, zijn er landelijk geldende normen voor geluidsnormen voor airco buitenunits.

Volgens de laatste voorschriften van de vastgoedsector mag het geluid van de buitenunit van de airconditioner niet hoger zijn dan 40 decibel.

Een oplossing om toch een airco in huis te installeren, maar zonder dat er een vergunning nodig is om voor een monoblock te kiezen.

Monoblock

Een vaste monoblock airconditioner is een airco dat enkel uit een binnenunit bestaat.

Dit is vooral handig als je geen ruimte hebt voor een buitenunit.

In sommige gevallen heb je zelfs geen keus. Wanneer je bijvoorbeeld lid bent van een Vereniging van Eigenaars (VvE) en het vaak niet mogelijk is om een buitenunit te plaatsen.

Ook voor monumentale panden is het een goede optie, omdat je geen apparatuur aan de buitenzijde van het pand hoeft op te hangen.

Voor- en nadelen

Waarom voor een monoblock kiezen…

Voordelen

  • Geen buitenunit: het grootste voordeel van een monoblock airconditioner is dat er geen buitenunit is.
  • Verwarming: met een monoblock airconditioner kun je jouw huis niet alleen koelen, maar vaak ook verwarmen als het koud is.

Nadelen

  • Meer geluid: bij split-airconditioners wordt het geluid gegenereerd door de buitenunit. Bij een monoblock airco is alles geïntegreerd in de binnenunit. Hierdoor hoor je meer van deze airco.
  • Minder efficiënt voor grote ruimtes: een monoblock heeft slechts één unit, waardoor het minder effectief is bij het koelen van grote ruimtes.

Kan ik een airco uit mijn bouwdepot financieren?

Ja, dat is mogelijk. Om het bedrag van het bouwdepot te kunnen opnemen, zullen banken meestal vragen om een ​​pro-forma factuur.

Op verzoek bezorgen de meeste leveranciers je een pro-forma factuur, zodat je de bank opdracht kunt geven jouw airco te betalen.

Het is ook mogelijk om een airco te huren. Wil je hier meer over weten? Lees in dit artikel meer over het huren van een airco.

Gratis airco offertes aanvragen

Overweeg je ook om een ​​airconditioningsysteem voor jouw nieuwbouwwoning?

Informeer bij airconditioning specialisten over het type airco dat bij je situatie en nieuwbouwwoning past.

Vraag offertes aan bij meerdere airconditioning specialisten. Vrijblijvend + gratis.

Vergelijkbare berichten