Airco zonder Buitenunit (Voordelen + Nadelen)

Staat de zon op je woning en is het niet te houden? Investeer in een duurzame airco.

Wil je geen buitenunit of is dat niet mogelijk? Verdiep je in een vaste monoblock airco…

Vergelijk airco offertes
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een airco zonder buitenunit?

Een vaste monoblock airco is een koelingssysteem zonder buitenunit. Als je een single of duo / multi split aircosystemen koopt krijg je een binnenunit die lucht onttrekt en de buitenunit die de warme lucht uitblaast.

Bij een vaste monoblock airco gebeurd het proces in de binnenunit.

Een vaste monoblock is geschikt voor huizen, appartementen en flats waar weinig tot geen plek is voor een buitenunit. Bij appartementencomplexen mag je vaak geen buitenunits plaatsen of hangen.

Dan is een vaste monoblock airco de ideale oplossing om je huis toch optimaal te koelen.

Enkele bekende airco merken die vaste monoblock airco’s maken zijn Innova, Maiko, Coolbuddy en Daikin.

Voorbeeld van een monoblock airco

Bron foto: budgetstove.nl

Wat is de prijs van een vaste monoblock airco?

Hieronder zie je de gemiddelde prijzen van een airco zonder buitenunit. De onderstaande prijzen zijn inclusief de monoblock airco en 21% btw.

De installatiekosten (inclusief 21% btw) staan apart vermeld.

Type airco
Installatiekosten vaste monoblock
(kosten, exclusief airco)
€500
Monoblock van 1.8 kW
(prijs, excl. installatie)
€900
Monoblock van 2.5 kW
(prijs, excl. installatie)
€1.100
Monoblock van 3.5 kW
(prijs, excl. installatie)
€1.300

Hoe werkt een vaste airco zonder buitenunit?

Bij een vaste monoblock airco zit het koelingssysteem in één compacte binnenunit. Dat zorgt ervoor dat opstelling van het aircosysteem er net even wat anders uitziet dan bij een splitunit airco.

Bij het koelen van de lucht wordt er vocht onttrokken.

Dit vocht moet ergens heen.

Om een vaste monoblock airco te laten werken heb je twee luchtkanalen naar buiten nodig voor het verversen van de lucht. Er zijn ook aircosystemen die maar één kanaal nodig heeft om te functioneren.

Het unit zelf werkt als volgt:

  1. De monoblock unit onttrekt warme lucht uit de kamer.
  2. De warme lucht komt langs een warmtewisselaar waar een koudemiddel doorheen stroomt. Dit koudemiddel verdampt wat zorgt voor koele lucht. Deze koele lucht wordt in de kamer geblazen door een ventilator.
  3. Het koudemiddel stroomt door het systeem via een compressor. Het koudemiddel gaat vervolgens langs een condensor en geeft via een luchtkanaal zijn warmte af aan de buitenlucht. Het koudemiddel wordt weer vloeibaar via en koelt weer af en het proces begint opnieuw.

Welk koelvermogen moet mijn monoblock airco hebben?

Bij het kiezen van de juiste airco is het belangrijk om naar het koelvermogen te kijken. Het koelvermogen, of te wel de koelcapaciteit wordt uitgedrukt in kilowatt (kW).

De meeste airco’s hebben een koelvermogen tussen de 2,5 en 5 kW. Monoblock airco’s hebben meestal een koelvermogen van 2,5 of 3,5 kW.

Hier lees je meer over het kiezen van de juiste koelvermogen.

Roosters

Voor de aan- en afvoer van lucht heeft een vaste monoblock airco twee gaten of één gat nodig.

Om deze netjes af te sluiten worden hier roosters gemonteerd. Dit kunnen eenvoudige rasters zijn. Maar er zijn ook afsluitkleppen die opengaan als de airco draait en sluiten als het apparaat uit staat.

Omdat deze roosters worden veel minder opvallen dan een buitenunit wordt een vaste monoblock airco regelmatig goedgekeurd voor monumentale panden en appartementen.

Luchtkanalen bij een airco zonder buitenunit

Bron foto: budgetstove.nl

Welke vaste monoblock airco modellen bestaan er?

Er bestaan twee soorten airco modellen die in woningen worden geïnstalleerd.

Wandairco: De wandmodel airco is het meest populaire model. Dit type komt net onder het plafond tegen de wand te hangen.

Vloermodel: De vloerairco komt op de vloer te staan of ter hoogte van een radiator. Dit type monoblock airco zie je iets minder vaak terug.

Wat is het verschil tussen een mobiele en vaste monoblock airco?

Er twee verschillende airco’s waarbij je geen buitenunit nodig hebt. Dit is de monoblock airco, waar deze gids over gaat en de mobiele airco.

Mobiele airco: De mobiele airco is een apparaat dat je bij veel elektronica winkels kan kopen. Bij een mobiele airco hoeft er alleen een stekker in het stopcontact om het apparaat te laten werken.

Je kunt een mobiele airco makkelijk verplaatsen. Bijvoorbeeld overdag in de woonkamer en ‘s avonds in de slaapkamer.

Het is een ook een betaalbaar apparaat. Je betaalt tussen de €250 en €750 voor een mobiele airco. Dat is wat voordeliger dan een split unit airco of een vaste airco zonder buitenunit.

Hieronder vind je enkele goede beoordeelde mobiele airco’s:

Helaas heeft een mobiele airco ook flink wat nadelen:

  • Er moet een slang naar buiten gelegd worden het onttrokken water te laten verdampen. Als je een mobiele airco hebt zonder slang, moet je een opvangbakje met onttrokken vocht steeds legen.
  • Mobiele airco’s maken meer lawaai dan vaste aircosystemen.
  • Mobiele airco’s hebben ook een laag koelvermogen waardoor je niet de hele kamer kunt koelen.
  • Het apparaat staat vaak in de weg.

Vaste monoblock zonder buitenunit: Dit apparaat maakt minder lawaai en kan mooi weggewerkt worden. Een vaste monoblock airco lijkt op een split airco zonder dat er een buitenunit nodig is.

Meer voordelen lees je onder het kopje ‘Voordelen van een vaste airco zonder buitenunit’.

Wil je ook een vaste monoblock airco zonder buitenunit? Vraag hier gratis offertes aan bij airconditioning specialisten.

Ook verwarmen?

Wist je dat je met de meeste airco’s zonder buitenunit ook je huis kunt verwarmen? Door een airco te kiezen die ook voor warme lucht zorgt, heb je de mogelijkheid om in de winter je huis aangenaam warm te krijgen.

Een vaste airco die ook kan verwarmen wordt ook wel een lucht/lucht warmtepomp genoemd.

De warmte uit de airco wordt vaak gebruikt als bijverwarming. Om bijvoorbeeld je slaapkamer net even wat extra te verwarmen tijdens de koude nachten.

Ontvochtigen

Niet veel mensen weten dit, maar met veel aircosystemen kun je ook de luchtvochtigheid regelen. Bij een te hoge luchtvochtigheid kan het aircosysteem vocht uit de lucht onttrekken.

Een goede luchtvochtigheidsbalans ligt tussen de 40% en 60%.

Een goede luchtvochtigheid is beter voor de gezondheid. In een vochtig huis krijg je last van schimmelgroei. Personen met luchtwegproblemen hebben extra last van een hoge luchtvochtigheid.

Invertersysteem

De meeste aircosystemen zijn voorzien van invertertechnologie. Dit betekent dat het apparaat efficiënter je huis koelt of verwarmt.

Maar wat maakt die technologie zo interessant?

Het systeem koelt je kamer sneller. En als de gewenste temperatuur is bereikt houdt het aircosysteem die temperatuur vast en verbruikt hiervoor maar weinig energie.

De besparingen ten opzichte van een ouderwetse airco liggen wel tussen de 20% en 30%.

Een traditionele airco koelt de kamer af tot de gewenste temperatuur en slaat dan af. Als de kamer weer een beetje warmer wordt slaat de airco weer aan, wat extra energie kost. Ook voelt het aan en uitschakelen minder prettig aan.

Wat zijn de voordelen van een vaste airco zonder buitenunit?

En nu de voordelen op een rij.

Nadelen

Helaas is er ook een nadeel…

  • Alles zit in één unit verwerkt. Hierdoor is het geluid dat het systeem maakt in huis aanwezig. Bij een splitunit gebeurd een deel van het proces in de buitenunit.

Gratis airco offertes aanvragen

Koel je huis op een duurzame manier met een vaste monoblock airco. Geen gezeur met een buitenunit, maar wel een koeler huis of warmer huis.

Vraag hieronder offertes aan bij airconditioning specialisten. Geheel gratis en vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten