Welke Airco Heb Ik Nodig?

Er is heel veel keuzen in vermogens, designs en modellen. Maar welke airco moet ik nou kiezen? In deze gids wordt je in de goede richting geholpen.

Vergelijk airco offertes
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat voor airco is er interessant?

In deze gids lees je enkele stappen om je te helpen bepalen wat de juiste airco is. Van de plek tot het merk. Wil je 1-op-1 advies? Vraag hier gratis offertes aan bij airconditioning specialisten.

1. In welke ruimte(s) is een airco nodig?

Als eerste is het belangrijk om te bepalen waar je een airco wilt. Is dit alleen de slaapkamer of wil je meerdere kamers koelen en eventueel bijverwarmen?

Als je meerdere kamers wilt koelen dan heb je een ander type airco nodig dan als je enkel de slaapkamer op temperatuur wilt krijgen.

De meest gekozen plekken zijn de:

Wordt het alleen warm in een bepaalde slaapkamer, dan kan een single-split, monoblock of een mobiele airco een goede keuze zijn.

Wordt het in het hele huis snel warm? Dan is wellicht een multi-split interessant. Over de verschillende airco’s lees je meer onder het kopje ‘Welke soort airco heb ik nodig?’.

Waar in huis is een airco binnenunit interessant?

2. Wil ik zowel koelen als verwarmen met een airco?

De airco wordt ook wel een lucht/lucht warmtepomp genoemd. Een lucht/lucht warmtepomp is een airco die zowel verwarmd als koelt.

Wanneer is een airco die koelt en verwarmd interessant:

 • Je radiatoren of vloerverwarming kan wat hulp bij het verwarmen gebruiken.
 • Je wilt meer eigen stroom gebruiken van je zonnepanelen.
 • Je wilt geen of minder radiatoren in je woning.
 • Zuiniger je kamer verwarmen. Een airco verwarming kan een ruimte met energie verwarmen. Wel 4x beter dan een HR-ketel. Het nadeel is dat het niet op een cv aangesloten wordt waardoor je met een airco alleen plaatselijk kan verwarmen. Om meerdere kamers te verwarmen heb je een multi-split nodig, wat wel duurder is dan een nieuwe HR-ketel.

Laat een airconditioning specialist je adviseren over de juiste airco voor je woning. Vraag hier gratis airco offertes aan.

Wil je zowel koelen als verwarmen met de airco?

3. Welke soort airco heb ik nodig?

Er zijn verschillende soorten airco’s beschikbaar. Hieronder de eigenschappen.

Single-split

Een single-split bestaat uit één binnenunit en één buitenunit. Hierdoor kan je maar één ruimte koelen. Maar wil je alleen je woonkamer of slaapkamer op temperatuur krijgen, dan is dit een goede en energiezuinige keuze.

Voor de buitenunit moet je buiten wel genoeg ruimte hebben om op te mogen hangen.

Is een single-split airco een goede keuze?

Multi-split

Een multi-split bestaat uit één, twee of meerdere binnenunits, aangesloten op één buitenunit. Je kunt meerdere ruimtes koelen.

Voor een multi-split heb je buiten wel ruimte en toestemming nodig voor de buitenunit.

Is een multi-split airco een goede keuze?

Monoblock

Heb je geen ruimte of toestemming voor een split airco buitenunit, dan kan een monoblock airco (zonder buitenunit) uitkomst bieden.

Bij een monoblock heb je alleen twee luchtkanalen nodig in de gevel. Je bent wel beperkt in het aantal plekken waar de binnenunit kan hangen, dit moet namelijk aan de binnenkant van de buitenmuur omdat daar de luchtkanalen zitten.

Monoblock airco zonder buitenunit

Mobiele airco

Wil je geen installatie en af en toe koelen? Dan kan een mobiele airco uitkomst bieden.

De nadelen zijn wel dat de mobiele airco niet zo goed koelt als een vaste airco en je een slang uit het raam moet hangen. Daarnaast zijn de meeste mobiele airco’s niet in staat om te verwarmen.

Maar wil je af en toe koelen? Dan is een mobiele airco de goedkoopste oplossing. Hieronder enkele goed beoordeelde mobiele airco’s.

4. Wat voor soort model airco?

Naast het type airco, kun je nog kiezen uit verschillende modellen. De meest bekende zijn:

4. Wat is je budget?

Je wilt een bepaald airco systeem wel kunnen betalen. Hieronder grofweg de prijzen voor de verschillende airco systemen. Je betaalt voor airco’s met een laag vermogen minder dan voor een hoger vermogen.

De onderstaande prijzen zijn inclusief de gemiddelde arbeidskosten, airco zelf en btw.

 • Multi-split airco: Hiervoor betaal je voor twee tot drie binnenunits tussen de €2.500 – €3.000. Per extra unit is dit ongeveer €750
 • Single-split airco: Voor één binnenunit en buitenunit betaal je inclusief installatie €1.300 – €1.700
 • Monoblock airco: €1.200 – €1.700
 • Mobiele airco: €150 – €900

Welke airco is voor jou interessant? Vraag hier gratis offertes aan bij airconditioning specialisten.

5. Wat voor vermogen heb ik nodig?

Om te bepalen welke airco nodig is, is het vermogen een belangrijk onderdeel. Het vermogen zorgt voor een goed gekoelde of verwarmde ruimte.

Met de volgende formule bereken je het aantal kW dat nodig is om een bepaalde ruimte te koelen.

 • Aantal m³ x isolatiegraad = Watt (/1000 = kW)

Wat betekent de isolatiegraad?

Met de isolatiegraad wordt aangegeven hoe goed een ruimte of huis is geïsoleerd. De isolatiegraad wordt ook wel factor genoemd.

Hoe beter een plek is geïsoleerd hoe lager het vermogen dat nodig is om te koelen.

In de formule wordt gebruik gemaakt van drie niveaus:

 • Isolatiegraad 30: Een (zeer) goed geïsoleerde woning wordt aangeduid met factor 30.
 • Isolatiegraad 40: Een redelijk goed geïsoleerde woning krijgt een factor 40.
 • Isolatiegraad 50: Dit niveau geldt voor slecht geïsoleerde woningen. Bijvoorbeeld geen isolatie en enkel glas.

Wat wordt er bedoeld met m³?

Het aantal kubieke meter (m³) van de ruimte heeft invloed op het aantal kW dat nodig is om te koelen.

Het aantal m³ bereken je door de lengte x breedte x hoogte van een ruimte te nemen.

Voorbeeld

Wil je bijvoorbeeld een airco in kamer van 6 x 4 x 2,5 meter dat redelijk goed geïsoleerd is, kom je uit op het volgende benodigde aantal kW.

 • 60 m³ x 40 = 2400 (/1000) = 2,4 kW.

Iets hogere kW

Het is slim om een airco te kiezen dat iets boven het benodigde vermogen zit. Dus in het voorbeeld hierboven is een airco van 3 kW een goede keuze.

Waarom dan niet bijvoorbeeld 2,5 kW? Een airco die niet op de toppen van zijn kunnen te laten werken gaat langer mee en vraagt gemiddeld minder energie.

Je moet ook niet een airco kopen met een kW ver boven wat nodig is. In dit geval bijvoorbeeld 3,5 kW of 4 kW. De aanschafkosten zijn namelijk hoger en geeft geen extra voordeel met koelen.

Calculator

Met de onderstaande calculator kun je een goede schatting maken voor de benodigde kW voor je kamers.

Binnenunits met verschillende vermogens

Wil je een multi-split airco om meerdere kamers tegelijk op temperatuur te krijgen, dan heb je niet overal hetzelfde vermogen nodig.

Een woonkamer bijvoorbeeld is gemiddeld groter dan een slaapkamer. In de woonkamer heb je wellicht een 3 kW binnenunit terwijl in de slaapkamer 1,5 kW al voldoende is.

Het voordeel van een unit met een kleiner vermogen is de aanschafprijs.

6. Welk merk is interessant?

Er zijn verschillende merken airco’s.

Hieronder zie je enkele A-merk airco’s. Deze merken hebben slimme technieken, zijn extra stil en energiezuinig. Het prijskaartje is er ook naar en is gemiddeld hoger.

De minder bekende merken, maar van prima kwaliteit zijn onder andere:

Hier kom je meer te weten over airco merken.

8. Design of standaard binnenunit?

Naast het merk is het interessant om te kijken naar het design.

Standaard

Een airco binnenunit is standaard een witte of licht beige wand of vloermodel. Deze naturelle uitstraling laat het passen in veel interieurs. Dit type modellen zijn het meest voordelig, maar zijn vaak ook wat saai.

Wil je wat spannenders? Dan zijn er design airco’s.

Design

Verschillende A-merken hebben design varianten. Deze zijn gemiddeld prijziger, maar wel een stuk interessanter voor je interieur.

De meest bekende zijn:

 • LG ARTCOOL: Dit zijn verschillende design airco’s. De ARTCOOL gallery bijvoorbeeld kun je in de fotolijst je eigen foto’s plaatsen.
 • Aircoskins: Met de aircoskins kun je de binnenunit bestickeren met stickers die je zelf kunt ontwerpen of kunt kiezen. Deze stickers kunnen op bijvoorbeeld een Daikin, Haier of Gree binnenunit geplakt worden.
 • Toshiba Haori: Dit type airco kan met enkele stoffen skins aangepast worden aan je eigen stijl. De Toshiba Haori doet denken aan een wandlamp in plaats van een airco.

Hier lees je meer over design airco’s.

Vraag gratis airco offertes aan

Interesse in een airco? Vraag persoonlijk advies over de juiste airco aan airconditioning specialisten. Vraag hier gratis airco offertes aan. Geheel vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten