Airco op Zolder {incl. Kosten}

De zolderruimte is een plek waar de temperaturen tijdens de zomermaanden flink op kunnen lopen. Niet vreemd ook, de zon schijnt er rechtstreeks op het dak en bovendien stijgt warme lucht naar boven.

Met een airco op zolder is het in deze ruimte weer een stuk beter vertoeven. In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden voor het installeren van een airco op zolder.

Vergelijk airco offertes
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Waarom een airco op zolder?

De zolderverdieping is vaak de meest warme plek in je huis. Schijnt de zon langdurig op het dak en is je woning ook nog eens heel goed geïsoleerd dan kan het er behoorlijk heet worden. Als gevolg van de goede isolatie kan de ontstane hitte niet goed het huis uit.

Door een airco op zolder te installeren, kun je de temperatuur in deze ruimte verlagen tot een aangenaam niveau. Wordt de zolder gebruikt als slaapkamer of als werkkamer dan kun je hier weer een stuk beter slapen of werken.

Wandmodel airco op zolder

Gezonder klimaat op zolder

De airco zorgt niet alleen voor een lagere temperatuur maar levert ook een bijdrage aan een gezonder klimaat op zolder.

Dit komt doordat het apparaat zorgt voor ventilatie, filtering en een gebalanceerde luchtvochtigheid.

Ventilatie: De airco ventileert door binnenlucht naar buiten af te voeren en verse buitenlucht naar binnen te brengen. Zo ontstaat er een goede luchtcirculatie, ook in geïsoleerde ruimtes.

Filters: Met behulp van filters zorgt een airconditioning voor een optimale kwaliteit van de binnenlucht. Doordat de lucht wordt gezuiverd van stof, pollen, rook en onaangename geurtjes is het een goede oplossing voor mensen met een allergie.

Luchtvochtigheid: De airco reguleert ook de luchtvochtigheid. Mensen voelen zich over het algemeen het meest prettig bij een luchtvochtigheid tussen de 50 en 60%. Een goede luchtvochtigheid verhoogt ook de levensduur van elektronische apparaten zoals computers en printers.

Kies ook voor een airco op zolder en het hele huis. Vraag hier gratis airco offertes aan.

Wat kost een airco op zolder?

Hieronder zie je de gemiddelde prijzen en installatiekosten voor een airco op zolder en het rest van het huis.

Deze gemiddelde prijzen zijn inclusief 21% btw en het aircosysteem zelf.  De gemiddelde installatiekosten staan apart vermeld.

Over de verschillende soorten airco’s lees je meer onder het kopje ‘Welke airco op zolder?.

Soorten airco's Prijs Installatiekosten
Single-split airco
(1 binnenunit)
€1.075 €550
Duo-split airco
(2 binnenunits)
€1.500 €750
Minirooftop
(bestaande dakkapel)
€2.150 €350
Mobiele airco €550 -

Naast het kopen is het huren van een airco bij sommige specialisten ook een optie.

Verwarmen in de winter

Een airco kan naast koelen ook verwarmen. Zo heb je dus een apparaat dat het hele jaar door de zolder van de juiste temperatuur kan voorzien. Een airco die ook kan verwarmen is eigenlijk een lucht/lucht warmtepomp. Deze bestaat uit een binnen- en een buitenunit.

In de winter zorgt de buitenunit ervoor dat de warmte van de buitenlucht aangetrokken wordt. Dit wordt vervolgens naar de binnenunit getransporteerd.

De binnenunit zorgt ervoor dat de warme lucht verspreid wordt in de ruimte.

Blijf de zolder ventileren

Het is belangrijk dat je de ventilatieroosters op de zolder open laat als de airconditioning aan staat. Dit betekent weliswaar dat er wat warme lucht van buiten naar binnen komt en de airco misschien iets minder efficiënt werkt.

En wel hierom is het belangrijk om toch te ventileren:

  • De airco unit zuigt namelijk warme lucht aan de bovenkant aan en onttrekt hier de warmte van.
  • Is de warmte aan de lucht onttrokken dan blaast de binnenunit aan de onderkant de koele lucht weer uit. Dit proces zorgt voor een luchtstroom.
  • Bij het onttrekken van warmte aan de lucht haalt de airco ook vocht uit de lucht. Hierdoor wordt de lucht op zolder wat droger.
  • Veel mensen hebben last van deze wat drogere lucht. Door goed te blijven ventileren voorkom je deze droge lucht.

‘s Nachts de airco uit

Je hoeft de airco niet de hele nacht aan te hebben. Je kunt er ook voor kiezen om de airco vlak voordat je gaat slapen uit te zetten. Vaak is de ruimte dan koel genoeg en bovendien daalt de temperatuur vaak nog gedurende de nacht.

Bovendien heb je dan ook geen hinder van het blazen van de airco of van het geluid ervan en kun je ongestoord slapen.

Welke airco op zolder?

Er zijn verschillende soorten airco’s die je op je zolder kunt laten installeren.

Split airco

Een split airconditioner is een type vaste airco. Een split airco bestaat uit twee of meer units: één of meer binnenunits (aan de wand of op de vloer) en een buitenunit.

Uit de binnenunit komt de koele lucht, de buitenunit voert de warme lucht af. Split airco’s kun je weer onderverdelen in:

Single-split airco: Deze bestaat uit één buitenunit en één binnenunit. Een single-split kan slechts één ruimte, in dit geval de zolderkamer koelen.

Multi-split airco (voor de zolder en de rest van het huis): Dit aircosysteem kan meerdere kamers koelen dan wel verwarmen. Behalve voor de zolder kun je deze airco in het hele huis gebruiken. De multi-split airco bestaat uit één buitenunit en twee of meer binnenunits.

Mobiele airco als goedkoper alternatief: Dit is een apparaat dat je naar wens kunt verplaatsen naar de ruimte die je op dat moment wilt koelen (of verwarmen). Het apparaat is goedkoper dan een vaste airco.

Doordat het niet geïnstalleerd hoeft te worden, is het gemakkelijk in gebruik. Je doet de stekker in het stopcontact, de slang naar buiten via bijvoorbeeld het dakraam en het apparaat is klaar voor gebruik.

Hieronder de best beoordeelde mobiele airco’s:

Maar de nadelen van een mobiele airco zijn:

  • Meer lawaai maakt;
  • Meer stroom verbruikt dan een vaste wandairco;
  • Meer koelvermogen heeft dan een vaste airco.

Buitenunit airco kun je ook op je dakkapel plaatsen

De buitenunit kan via een wandbeugel aan de gevel worden bevestigd of op het platte dak van een aanbouw of dakkapel worden geplaatst. Het grote voordeel van plaatsing op een plat dak, is dat het buitendeel minder zichtbaar is.

Hoe korter de afstand tussen de buitenunit en de binnenunit hoe beter het is. Verder is het belangrijk dat de buitenunit volledig vrij staat en niet in de volle zon staat. Houd bij de plaatsing ook rekening met enige afstand van de buren, je wilt uiteraard niet dat zij geluidshinder van de buitenunit ervaren.

Minirooftop

Een andere mooie oplossing is de zogenaamde Minirooftop. Dit is een onzichtbare airco, die wordt ingebouwd in je dakkapel. De Minirooftop is snel en gemakkelijk te installeren en verandert de betreffende ruimte in een plek waar het ook tijdens hete periodes prima uit te houden is.

Minirooftop voor airco op de zolder

Offertes aanvragen bij airconditioning specialisten

Overweeg je ook een aircosysteem aan te schaffen voor op zolder? Vraag advies aan airconditioning specialisten.

Vraag hieronder airco offertes aan. Geheel gratis en vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten