Ontvochtigen met een Airco (6x Redenen)

Bij een airco denk je waarschijnlijk in de eerste plaats aan een systeem dat zorgt voor het koelen van een ruimte. Airconditioning heeft daarnaast echter nog meer functies. Zo kan een airco de lucht ook ontvochtigen wat zorgt voor een aangenaam binnenklimaat.

In deze gids lees je waarom ontvochtigen zo belangrijk is, welke airco’s kunnen ontvochtigen en hoe dit in zijn werk gaat.

Vergelijk airco offertes
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Welke airco’s kunnen ontvochtigen?

De meeste airco’s van de bekende merken zoals Mitsubishi, Daikin en Fujitsu  zijn in staat om te ontvochtigen.

Bij de aanschaf van een aircosysteem zijn er meerdere varianten waar je uit kunt kiezen:

Vaste airco: Een vaste airco wordt ook wel een split airco genoemd. Deze split airco bevat twee of meer units: één of meer binnenunits en een buitenunit. Uit de binnenunit komt de koele lucht, de buitenunit voert de warme lucht af. Split airco´s kunnen weer onderverdeeld worden in:

Vaste airco’s hebben meerdere functies. Ze kunnen vaak naast verkoelen ook de lucht zuiveren, ontvochtigen en de ruimte verwarmen. Het ontvochtigen is een kwestie van een druk op de knop.

Airco die kan ontvochtigen

Mobiele airco: Het voordeel van een mobiele airco is het flexibele gebruiksgemak. Je kunt deze airco naar wens verplaatsen naar de ruimte die je op dat moment wilt koelen (of verwarmen). Bovendien is een mobiele airco goedkoper dan een vaste airco.

Mobiele airco’s werken als verkoeler van lucht maar ook als luchtontvochtiger. Bij het onttrekken van de warme lucht vangt de mobiele airco condenswater op in de ingebouwde waterbak.

Hieronder enkele voorbeelden van airco’s met ontvochtigingsfunctie:

Hoe ontvochtigt een airco de lucht?

Het ontvochtigen van de lucht door de airco werkt als volgt:

 1. De vochtige lucht wordt aangezogen.
 2. Een zeer koude vloeistof circuleert in de airconditioner.
 3. Vochtige lucht wordt langs een element geleid, hierdoor condenseert het vocht.
 4. De ventilatie wordt met een lagere snelheid aangepast om de condensatie te verhogen.
 5. Het vocht wordt opgevangen in het airconditioningsysteem.
 6. Het vocht is aan de lucht onttrokken en wordt op deze manier op peil gebracht en gehouden.

Welk symbool op de airco staat voor ontvochtigen?

Als je eenmaal een airco hebt laten installeren wil je natuurlijk weten hoe je de functie van het ontvochtigen aanzet, toch?

Op de meeste afstandsbedieningen staat de functie aangegeven met druppeltjes water. Hieronder een greep uit de verschillende iconen voor het ontvochtigen.

Symbolen voor het ontvochtigen

Wat is de gemiddelde luchtvochtigheid?

In ons land kennen we vaak een hoge luchtvochtigheid. Ons gematigde zeeklimaat zorgt voor zomers waarin het eerder benauwd is dan aangenaam warm. De gemiddelde luchtvochtigheid bedraagt omstreeks 80-85%. In de lente en zomer ligt deze wat lager, zo rond de 70%.

Binnen in je huis kan de luchtvochtigheid afwijken van buitenshuis. Dit komt door activiteiten als koken, douchen en de was in je huis laten drogen. De ideale luchtvochtigheid voor in huis ligt tussen de 40 en 60%.

Waarom is ontvochtigen belangrijk?

Is de luchtvochtigheid in je huis te hoog dan kan dit allerlei nare gevolgen hebben:

 1. De kozijnen kunnen als gevolg van teveel vocht in huis gaan rotten.
 2. Er kunnen vochtplekken op de muren ontstaan.
 3. Bacteriën en schimmels voelen zich erg thuis in een vochtige omgeving. De aanwezigheid ervan kan je gezondheid nadelig beïnvloeden, zeker wanneer je bijvoorbeeld last hebt van astma of van gevoelige luchtwegen.
 4. Een vochtige omgeving is ook niet goed voor je elektronische apparatuur.
 5. Kies je voor een airco die kan ontvochtigen, dan kan deze de lucht een paar procent droger maken. Dit kan al een aanzienlijk verschil uitmaken.
 6. Je voelt je prettiger en ook je huis en interieur is erbij gebaat.

Kies ook voor een airco met een functie om te ontvochtigen. Vraag hier gratis airco offertes aan.

Waarom is de balans in luchtvochtigheid belangrijk?

Het omgekeerde kan zich ook voordoen: een te lage luchtvochtigheid. Een te lage luchtvochtigheid kun je onder meer aan de volgende zaken merken:

 • Het kan zorgen voor een droge keel, droge lippen en een droge huid. Ook kunnen je ogen er pijnlijk door gaan aanvoelen.
 • Houten kozijnen, vloeren en meubels kunnen gaan krimpen en zelfs scheuren.

Balans in de luchtvochtigheid is dus belangrijk. Zowel een te hoge als een te lage luchtvochtigheid kan voor problemen zorgen die je moet zien te voorkomen.

Tip: Meet de luchtvochtigheid in je huis met een klein weerstation of schaf een hygrometer aan. Voor slechts 15 euro kun je al een eenvoudige hygrometer aanschaffen die de luchtvochtigheid in je huis vrij nauwkeurig kan meten.

Gratis airco offertes aanvragen

Wil je een airconditioner die koelt en de luchtvochtigheid regelt? Vraag advies aan airconditioning specialisten over het actuele aanbod.

Vraag bij meerdere airconditioning specialisten offertes aan. Deze aanvragen zijn gratis en vrijblijvend. Zo voorkom je dat je meer betaalt dan nodig.

Vergelijkbare berichten