Subsidie op Airco: Update 2024

Benieuwd of er voor een airco subsidie beschikbaar is? Lees dan hieronder verder.

Vergelijk airco offertes
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Is er subsidie voor een airco?

Nee, er is geen subsidie voor airco’s beschikbaar in 2024. Ondanks dat het koelen en vooral het verwarmen met een airco in bepaalde situaties energiezuiniger is dan een HR-ketel is er geen geld beschikbaar via het ISDE subsidiefonds voor particulieren.

Wel subsidie op de meeste warmtepompen

Een airco die verwarmt wordt ook wel lucht/lucht warmtepomp genoemd. Op de meeste warmtepompen zit subsidie, behalve de airco lucht/lucht warmtepomp.

Er is wel subsidiegeld beschikbaar voor:

  • Lucht/water warmtepomp. Zowel de hybride als de all-electric;
  • Grond/water warmtepomp;
  • Water/water warmtepomp;
  • Warmtepompboiler, om warm tapwater te bereiden.

Interesse om je huis te koelen (en verwarmen) met een betaalbare airco. Vraag hier gratis offertes aan bij airconditioning specialisten.

Waarom is er dan geen subsidie op lucht/lucht warmtepomp?

De lucht/water warmtepomp is (iets) zuiniger dan een lucht/lucht warmtepomp. Dit is de voornaamste reden dat er geen subsidie is.

COP

De mate waarin een airco en warmtepomp je huis verwarmen, wordt uitgedrukt in COP. De afkorting COP staat voor Coefficient Of Performance.

De COP laat zien hoeveel delen elektriciteit wordt omgezet in warmte. Als een apparaat een COP heeft van 2, betekent dat er één deel elektra nodig is om 2 delen warmte op te wekken. Dus in dit voorbeeld is de winst 100%.

  • Een gemiddelde COP van een airco is 3 tot 4.
  • Voor een lucht/water warmtepomp is dit 4 of hoger.

EER

Het koelen van de airco wordt uitgedrukt in EER. Dit is vergelijkbaar met COP. Dus bij een EER van 3, wordt 1 deel elektriciteit omgezet in 3 delen energie om mee te koelen. Dus 300% energie, waarvan 200% ‘gratis’.

Toch genieten van een energiezuinige airco? Vraag hier airco offertes aan.

EER en COP prestaties bij het verwarmen en koelen door airco

Hoe zou de airco interessanter worden voor subsidie?

Om de airco interessanter te maken voor subsidie, zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan de bepaalde voorwaarden en combinaties.

Hieronder enkele ideeën.

1. Energielabel van de airco

Je kunt bij airco’s kiezen uit zuinige en zeer zuinige modellen. Er kan bijvoorbeeld wel subsidie vrijgemaakt worden voor airco’s met een label A++ en A+++.

Deze hebben een hoge COP en EER waardoor ze veel efficiënter werken dan de meest zuinige HR-ketel. Naast het label kan de COP en EER als richtlijn worden genomen. Dus dat er alleen subsidie is voor de lucht/lucht airco warmtepomp met bijvoorbeeld een minimale COP van 4 en EER van 3.

Voorbeeld van een airco energielabel

2. Split airco

De meest zuinige airco soort is de split airco. Deze koelt en verwarmt de woning op de meest efficiënte manier. Grote merken als Mitsubishi, LG en Daikin leveren energiezuinige split airco’s.

Er kan bijvoorbeeld gekozen worden om subsidie te geven voor een split airco met een bepaald minimaal vermogen, zodat het als hoofdverwarming gebruikt kan worden.

3. Als hoofdverwarming

Om in aanmerking te komen zou je de airco moeten gebruiken als hoofdverwarming. Een kleinere woning die goed is geïsoleerd kan efficiënt en compleet verwarmd worden zonder gas.

4. Airco die zowel koelt als verwarmt

Om je huis genoeg te verduurzamen en gasloos te maken, zouden er alleen airco’s moeten worden goedgekeurd die zowel verwarmen als koelen.

Er zijn airco’s die alleen koelen. Deze kun je buiten de lijst van goedgekeurde airco’s laten.

5. Combineren met een zuinige boiler

Om het huis compleet gasloos te maken, moet je ook kijken naar het tapwater.

Een voorwaarde zou kunnen zijn, dat je bij je airco ook een energiezuinige (warmtepomp)boiler moet hebben om aanspraak te maken op subsidie.

6. Combinatie met zonnepanelen

Een manier om je woning zuiniger en gasloos te maken is door zonnepanelen te plaatsen.

De zonnepanelen kunnen de airco van energie voorzien. De subsidie kan bijvoorbeeld gelden als de airco wordt gecombineerd met een bepaald aantal kWh aan zonnepanelen.

Gratis offertes aanvragen voor airconditioners

Toch interesse in een airco? Vraag advies over het juiste vermogen en systeem voor jouw situatie.

Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan bij airconditioning specialisten.

Vergelijkbare berichten