Airco – Vermogen in BTU

Als het gaat om airco’s dan is het koelvermogen belangrijk. De airco moet krachtig genoeg zijn om de betreffende ruimte of ruimtes voldoende te kunnen koelen.

De kracht van het koelvermogen van een airco wordt onder andere uitgedrukt in BTU.

In dit artikel lees je onder meer wat…

  • BTU precies inhoudt
  • hoe deze waarde zich verhoudt tot Kw
  • en op welke manier je kunt berekenen hoeveel BTU je nodig hebt in je woning of in een bepaalde ruimte.
Vergelijk airco offertes
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat betekent BTU bij een airco?

De afkorting BTU staat voor British Thermal Units. Deze waarde geeft aan hoe krachtig de airco is, wat ook wel wordt aangeduid als het koelvermogen.

  • Hoe groter deze BTU is, hoe hoger dus het koelvermogen.
  • Op basis van deze waarde kun je bepalen welke airco je nodig hebt. Hoe groter de ruimte, hoe meer BTU er nodig is. En hoe beter de ruimte geïsoleerd is, hoe minder BTU de airco hoeft te hebben.
  • Is er veel zonlicht aanwezig in de ruimte dan is er meer koelvermogen nodig om de ruimte adequaat te kunnen koelen.

Wat is Kw?

Tegenwoordig is het gebruikelijker om het vermogen van een airco in plaats van BTU in Kw (Kilowatt) uit te drukken.

Met Kilowatt wordt de snelheid aangegeven waarmee een elektrisch apparaat energie verbruikt. Hoe meer Kilowatt, hoe meer energie er per seconde nodig is voor het apparaat om zijn werk te doen.

Het verschil tussen een Watt en een Kilowatt kun je zien als het verband tussen een meter en een kilometer. Eén Kilowatt is namelijk duizend Watt.

Interesse in een airco met het juiste vermogen? Laat het berekenen door een specialist. Vraag hier gratis offertes aan bij airconditioning specialisten.

Hoe reken je BTU om in kW en vice versa?

In de regel wordt het koelvermogen van een airco zowel in BTU als in kW vermeld. Is dit niet het geval dan kun je ook zelf omrekenen.

1 kW, oftewel 1000 Watt = 3412,142 BTU/u.

Met de volgende calculator kun je de kW in BTU omzetten en omgekeerd.

Hoe wordt het juiste koelvermogen (in BTU) bepaald?

Om te bepalen wat de hoogte van het koelvermogen moet zijn wanneer je een airco wilt aanschaffen zijn er meerdere factoren om rekening mee te houden:

1. Grootte van de ruimte: Eerst moet je weten wat het aantal kubieke meters is van de ruimte(s) die door de airco gekoeld moeten worden. Hoe meer kubieke meters (m³), hoe meer capaciteit de airco nodig heeft. Een woonkamer zal waarschijnlijk meer vermogen vragen dan een slaapkamer. Simpelweg door het gemiddelde aantal kubieke meters

Vaak wordt hierbij de vuistregel gehanteerd dat je voor het koelen van een ruimte (afhankelijk van onder meer de mate van isolatie) ongeveer 30 tot 50 Watt (0,03 tot 0,05 kW) koelvermogen per kubieke meter nodig hebt. Dat is gelijk aan ongeveer 100 tot 170 BTU per m³.

Hoe groot is de kamer waar de airco komt te hangen?

2. Kwaliteit van de isolatie: Is er sprake van een slecht geïsoleerd huis dan komt er meer warmte van buiten je huis naar binnen en zal de airco dus harder moeten werken om de ruimte koel te houden. Dit betekent dus: hoe slechter de isolatie, hoe meer koelvermogen de airco nodig heeft.

Wat is de mate van isolatie?

3. Aantal personen in de ruimte: Hoe meer mensen zich in de ruimte bevinden, hoe meer capaciteit er nodig is. Hierbij kun je uitgaan van minimaal 150 Watt per persoon per uur.

Uit hoeveel personen bestaat het huishouden?

4. Oriëntatie van je huis: Heb je grote ramen die zich vooral aan de zuidkant van het huis bevinden, dan komt er veel warmte van de zon je huis binnen en heeft je airco meer vermogen nodig.

Hoeveel zonlicht komt er binnen?

5. Aantal deuren en ramen: Dit zijn de plekken waar de warmte sneller naar binnendringt. Zowel het aantal ramen en deuren als de grootte ervan is hierbij van belang.

Wat doet hoeveelheid glas met benodigde airco vermogen?

6. Soort beglazing: Is er sprake van dubbel glas of enkel glas? Dubbel glas houdt de warmte beter tegen. Dit geldt ook voor glas met bijzondere eigenschappen zoals zonwerend glas.

Isolatieglas zorgt voor minder verbruik airco

7. Aanwezigheid van zonwering: Heb je zonneschermen, rolluiken of andere vormen van zonwering dan houdt dit veel zonlicht en daarmee warmte tegen.

Zonwering bij invloed op het vermogen van de airco

8. Kleur van de gevel, plafonds, vloer, muren et cetera.: Donkere kleuren absorberen de warmte, terwijl bijvoorbeeld wit de warmte weerkaatst.

Kleur van de gevel heeft invloed op het benodigde vermogen

9. Aanwezigheid van elektrische apparatuur: Hoe meer warmtebronnen er in de ruimte aanwezig zijn, zoals computers, printers e.d. hoe meer warmte er in de ruimte zal zijn.

Warmte van elektrische apparaten

Wat is een gebruikelijke BTU van airconditioners?

Uitgaande van een matig tot goed geïsoleerd huis, kun je stellen dat je gemiddeld een koelvermogen van ongeveer 0,03 tot 0,04 kW per m³ nodig hebt.

Omgerekend naar BTU is dat ongeveer 102 tot 136 BTU per m³.

Hoeveel BTU heb je nodig voor je huis of kamer?

Wil je zelf berekenen hoeveel BTU je nodig hebt voor je woning of kamer dan kun je de volgende stappen doorlopen om dit (globaal) vast te stellen:

1. Bereken de inhoud van de ruimte of ruimtes. Dus lengte x breedte x hoogte = aantal m³

2. Bepaal wat de mate van isolatie van je woning is, of er veel of weinig ramen en warmtebronnen aanwezig zijn en wat de ligging van de ruimte is ten opzichte van de zon. Kies vervolgens voor de bijbehorende factor 30, 40 of 50:

  • 30: voor een goed geïsoleerde ruimte met weinig ramen, een ruimte die in de zomer koel blijft en waar weinig warmtebronnen aanwezig zijn.
  • 40: voor een redelijk geïsoleerde ruimte. In de ruimte zijn veel ramen en er zijn warmtebronnen aanwezig, zoals computers en printers.
  • 50: voor ruimtes zoals zolderverdiepingen, of ruimtes met een plat of schuin dak, waar veel ramen zijn en veel apparatuur is.

Bij twijfel kies je voor de hoogste factor, zodat je zeker weet dat je niet voor een airco met te weinig capaciteit kiest.

3. Vermenigvuldig de inhoud met de gekozen factor bij stap 2.

Stel het gaat om een ruimte van 80 m³. De ruimte is redelijk geïsoleerd en er zijn veel ramen en een aantal warmtebronnen aanwezig, zodat de gekozen factor 40 is.

Het benodigde vermogen is dan: 80 x 40 = 3200 W of 3,2 kW. In BTU is dit: 10918,8544.

Vind je het lastig om deze berekening zelf te doen dan zijn er ook handige websites waar je door het invoeren van de inhoudsmaten kunt laten uitrekenen wat het koelvermogen van je airco moet zijn. Ga hiervoor bijvoorbeeld naar CV Totaal of Aircotje.

Wat is de juiste BTU vermogen voor mijn kamer?

Vraag advies aan airconditioning specialisten over het vermogen en de juiste airco voor jouw situatie. Vraag hier gratis en vrijblijvend airco offertes aan.

Waarom is het kiezen van de juiste airco vermogen belangrijk?

Het is erg belangrijk om het juiste vermogen te kiezen voor een airco. Doe je dit niet, dan heeft dit nadelige effecten:

  • Kies je voor een te laag vermogen dan zal je airco tot het uiterste moeten gaan om de juiste temperatuur in je huis te bereiken. Dit zorgt voor een hoog toerental wat weer een hoog energieverbruik tot gevolg heeft. Ook zal een airco minder lang meegaan en meer onderhoud vragen wanneer deze altijd op een dergelijk hoog toerental moet werken.
  • Schaf je een aircosysteem aan met een te hoog vermogen dan brengt dit hogere kosten met zich mee. In de eerste plaats heb je te maken met een hogere aankoopprijs. Verder verbruikt je aircosysteem meer, terwijl je de extra capaciteit niet nodig hebt en dus ook niet gebruikt. Je betaalt dus op alle fronten teveel in dit geval.

Door te kiezen voor een aircosysteem met een vermogen dat perfect is afgestemd op jouw huis en situatie, bespaar je op je energiekosten, geniet je van een optimale werking en gaat je airco ook nog eens langer mee.

Offertes aanvragen bij airconditioning specialisten

Ben je van plan airconditioning aan te schaffen om je huis tijdens de warmere periodes aangenaam te kunnen koelen? Win advies in, zodat je weet welk type en vermogen airco voor jouw woning het meest geschikt is.

Vraag hieronder nú offertes aan bij airconditioning specialisten. 100% gratis en vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten