Airco Rijtjeshuis

Wil je graag een koele slaapkamer, zolder of woonkamer in je tussenwoning? Met een airco kun je één of verschillende ruimtes op de gewenste temperatuur krijgen.

Lees hieronder meer over de juiste airco in je rijtjeshuis.

Heeft een airco zin in een tussenwoning?

Een airco in een rijtjeswoning heeft zeker zin als het warm wordt in huis tijdens de warme maanden. In veel rijtjeshuizen kan het flink heet worden op zolder of in de slaapkamers. Met een airco kun je zorgen voor een betere nachtrust of fijn studeren, werken of hobbyen.

In een tussenwoning (met een gemiddelde oppervlakte van 110 m²) kun je met een enkele airco je kamer koel houden. Met een relatief kleine multi-split van 2 of 3 binnenunits kun je het grootste deel van je rijtjeshuis op de gewenste temperatuur krijgen.

Hieronder lees je meer over de verschillende soorten airco’s die geschikt zijn.

Interesse in een airco? Vraag nú gratis airco offertes aan.

Welke airco’s zijn geschikt voor een rijtjeshuis?

Praktisch alle soorten airco’s die geschikt zijn voor bestaande woningen, zijn geschikt voor tussenwoningen.

Hieronder een overzicht.

Split-airco

Een split-airco is een aircosysteem dat bestaat uit binnenunit(s) en een buitenunit. Tussen de units zit een leiding met koudemiddel die zorgt dat warme lucht naar buiten wordt getransporteerd.

Er zijn twee soorten split units.

Waar moet de buitenunit van de split bij een tussenwoning?

Bij een split-airco heb je dus te maken met een buitenunit. Bij een rijtjeshuis of tussenwoning zit je direct tegen de buren aan, wat invloed heeft op de plaatsing van de buitenunit.

Regelgeving voor de buitenunit

Een airco buitenunit mag bij de erfgrens niet al te veel geluid maken, anders kunnen je buren daar last van hebben en jezelf ook .

Volgens de regelgeving mag een buitenunit de volgende aantallen decibel niet overschrijden:

  • Overdag tussen 7.00 en 19.00 mag de buitenunit bij de erfgrens niet meer dan 45 dB aan geluid maken.
  • ‘s Avonds en ‘s nachts tussen 19.00 en 7.00 mag de buitenunit niet over de 40 dB heen komen bij de erfgrens.

Het gaat om geluid bij de erfgrens, niet direct op de unit zelf. De meeste buitenunits komen niet over die decibel grenzen heen als deze ongeveer 2 meter van de erfgrens hangen.

Laat een airconditioning specialist bekijken waar de geluidsdruk het minste hinder geeft en binnen de regels valt. Vraag hier gratis airco offertes aan om in contact te komen met specialisten.

Aan de gevel?

Een interessante plek voor de buitenunit kan aan de gevel zijn. Daar is plek om de unit hoog of laag te hangen, in het midden of juist aan de zijkant.

Er zitten wel verschillende regels vast aan het hangen van een airco aan de gevel van je rijtjeshuis. Informeer bij je gemeente over de regels in jouw wijk.

Voorgevel: Hier is de buitenunit hoogstwaarschijnlijk te zien vanaf de weg. Daarom is voor een airco aan de voorgevel bijna altijd een vergunning nodig.
Achtergevel: Aan de achtergevel, als het maar ver genoeg van de erfgrenzen hangt, is bijna altijd vergunningvrij.

Hier lees je meer over een buitenunit aan de gevel.

Op de grond?

Een andere optie is plaatsing op de grond. Hier kan de buitenunit beter worden verborgen met een omkasting. Bovendien kan de omkasting het geluid dempen tot wel 10 dB. Aan de voorzijde van je tussenwoning heb je vaak wel te maken met wetgeving. Aan de achterzijde, in de tuin is het minder streng.

Op het dak?

Op een plat of schuin dak is het ook mogelijk om een airco te plaatsen. Vooral op een plat dak is het goed mogelijk, maar houdt wel rekening met trillingen.

Hier lees je uitgebreide informatie over een buitenunit op een plat dak en een schuin dak. Hier kom je meer te weten over een airco buitenunit op een schuin dak.

Balkon?

Heb je een balkon aan je tussenwoning dat ver genoeg van de buren zit, dan kan hier eventueel de buitenunit worden neergezet. Het voordeel is dat de buitenunit bij de meeste balustrades minder goed zichtbaar is.

Daarnaast kun je ook relatief eenvoudig een omkasting om de airco plaatsen bij een buitenunit op een balkon.

Vraag bij een airco op een balkon zeker informatie op bij de gemeente, omdat het een twijfelgeval kan zijn.

Monoblock airco

Een monoblock airco is een aircosysteem zonder buitenunit. 90% van het aircosysteem zit in een binnenunit. Er zijn alleen twee luchtkanalen in de gevel nodig.

Een monoblock airco is een goed alternatief als een buitenunit niet gaat. Met een monoblock airco kun je net als bij een single-split maar één ruimte effectief koelen. Een ander nadeel is dat de unit direct tegen de luchtkanalen gemonteerd moet worden en dus niet geheel vrij te plaatsen is.

Interesse in een split of monoblock airco? Vraag hier gratis offertes aan.

Wat voor vermogen heb je nodig?

Bij het kiezen van een airco is het belangrijk om te weten wat voor vermogen je nodig hebt. Een te klein vermogen koelt onvoldoende en produceert meer geluid, terwijl een airco met een te groot vermogen meer in aanschaf kost.

Het juiste vermogen voor je slaapkamer, woonkamer of andere kamer bereken je met de volgende formule:

  • Inhoud kamer (in m3) x isolatiegraad = Benodigde aantal watt.

Inhoud

De inhoud van je kamer bereken je door lengte x breedte x hoogte te nemen. Bijvoorbeeld 5 meter x 6 meter x 2,3 meter = 69 m³.

Isolatiegraad

Met de isolatiegraad geef je aan hoe goed je tussenwoning is geïsoleerd. Er zijn 3 niveaus.

  • 50: Matig geïsoleerde woning
  • 40: Redelijk tot goed geïsoleerde woning
  • 30: Goed tot zeer goed geïsoleerde woning

Als je 69 m³ als voorbeeld neemt bij een redelijk geïsoleerde tussenwoning, krijg je de volgende benodigde hoeveelheid watt:

  • 69 x 40 = 2760 Watt

Bij de airco zie je altijd het aantal kiloWatt (kW) staan. In dit geval gaat het om 2,6 kW. Het is aan te raden om een iets hoger aantal kW te nemen dan uit de formule rolt. Dus voor deze ruimte is een 3 kW of 3,5 kW een goede match. Door een iets hoger vermogen te kiezen, hoeft de airco nooit op zijn piekvermogen te werken, wat geluid en slijtage aan onderdelen vermindert.

Calculator

Met de calculator hieronder kun je specifiek per kamer in je rijtjeshuis berekenen wat voor soort vermogen je nodig hebt.

Vraag gratis offertes voor een airco

Interesse in een airco om je woning te koelen? Vraag hieronder nú gratis + vrijblijvend airco offertes aan.

Vergelijkbare berichten