Stille Airco (Fluisterstille Units)

Wanneer je een airco laat draaien, dan wil je hier uiteraard wel zo weinig mogelijk geluidshinder van ondervinden, toch? Gelukkig worden airco’s niet alleen steeds zuiniger, maar ook steeds stiller.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een stille airco en hoeveel geluid produceert een binnen- en buitenunit nu eigenlijk?

En op welke manieren kun je het geluid van een airco reduceren? In dit artikel lees je er meer over.

Vergelijk airco offertes
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een stille airco?

Moderne airco’s zijn fluisterstil. Het lawaai dat ze maken mag in principe niet meer zijn dan het geluid van “ruisende bladeren”.

Ga je een nieuwe airco aanschaffen, let dan op het maximum aantal decibels dat de airco produceert.

Op geluidsniveau kun je airco’s onderverdelen in:

  • Luide airco’s: Deze airco’s produceren een geluid tussen de 60 en 65 dB. Dit is vergelijkbaar met stemgeluid.
  • Normale airco’s: Airco’s met een geluid tussen de 50 en 60 dB. Dit kun je vergelijken met het geluid van een koelkast die aanslaat.
  • Stille airco’s: Deze zeer stille airco’s produceren een geluid tussen de 40 en 50 dB. De nieuwste, meest stille airco’s hebben zelfs een maximum van 30 dB , wat te vergelijken is met het geluid van fluisteren.

De meest bekende airco merken zoals Mitsubishi, Toshiba en Daikin hebben extreem stille airco’s.

Vraag advies aan airconditioning specialisten over de aanbiedingen van stille airco’s. Vraag hier gratis airco offertes aan.

Fluisterstille wand airco

Wat kost een stille airco gemiddeld?

Je bent vast benieuwd wat een stille airco kost. Hieronder zie je de gemiddelde kosten van de verschillende soorten fluisterstille airco’s. Deze kosten zijn inclusief montage, 21% btw en de airconditioner zelf.

Soorten stille airco's Kosten
Stille single-split airco €2.100
Stille multi-split airco (2 binnenunits) €2.750
Stille vaste monoblock airco €1.900
Mobiele airco €650

Hoeveel geluid maakt de binnenunit van een airco?

In de binnenunit van een airco zit een ventilator. Deze ventilator zorgt ervoor dat de koude of warme lucht door de kamer geblazen wordt. De ventilator zelf produceert vrijwel geen geluid, je hoort alleen de verplaatsing van de lucht.

Een binnenunit komt als wandmodel en vloermodel.

De ventilator dient er niet alleen voor om de koude of warme lucht de kamer in te blazen, maar ook om nieuwe lucht uit de kamer aan te zuigen.

Hoeveel geluid maakt een airco buitenunit?

De meeste gehoorde klachten met betrekking tot het geluid van een buitenunit is het uitblaas geluid van de ventilator en het motor- en compressorgeluid van de unit. Het is het typische zoemen en brommen van de unit dat als hinderlijk wordt ervaren.

Vanaf 1 april 2021 zijn er wijzigingen in het bouwbesluit met betrekking tot geluidshinder bij installaties doorgevoerd. Voor het geluid van een buitenunit van een airco geldt vanaf dan dat deze maximaal 40 dB mag zijn.

Hoeveel geluid maakt een gemiddelde mobiele airco?

In tegenstelling tot een vaste split-unit airco  (zoals een vaste monoblock, single of multi-split) waarbij een deel van de airco installatie buitenshuis staat, bevinden alle onderdelen van een mobiele airco zich in één systeem. Dit geldt dus ook voor de compressor die de veroorzaker is van het meeste geluid.

Mobiele airco’s produceren doorgaans een geluid van 50 tot 60 dB. Dit geluid is vergelijkbaar met een koelkast die aanslaat of een koffiezetapparaat dat staat te pruttelen.

Wil je een mobiele airco kopen let dan goed op het geluidsniveau. Vaak geldt dat stillere mobiele airco’s wel wat duurder zijn.

Hieronder stille mobiele airco’s:

Zet je airco in de nachtmodus voor minder geluid

Overigens kun je het geluid van sommige airco’s verminderen door ze in een speciale nachtmodus te zetten. De airco werkt dan op een lager vermogen, waardoor er minder dB wordt geproduceerd.

Zo heb je ‘s nachts met een airco in je slaapkamer veel minder last van het geluid en profiteer je van een betere nachtrust.

Kies ook voor een airco met lage dB. Vraag hier gratis offertes aan bij airconditioning specialisten.

Stille airco in de nachtmodus zetten

Waarom maakt mijn airco lawaai?

Soms maakt je airco veel lawaai doordat er wat mee aan de hand is. Door de onderliggende problemen op te lossen kan het geluidsniveau gereduceerd worden.

Buitenunit maakt teveel lawaai

  • Maakt de buitenunit teveel contactgeluid dan kan dit komen doordat deze niet juist geplaatst is. Bijvoorbeeld doordat deze op een plat dak is geplaatst of op een houten dakconstructie.
  • Problemen met het geluid van de buitenunit kunnen ook veroorzaakt worden door slecht onderhoud. Een buitenunit werkt met een ventilator om zijn warmte kwijt te raken aan de buitenlucht. Wanneer de ventilator niet goed functioneert – als gevolg van achterstallig onderhoud van de airco – zal deze harder moeten werken om de warmte kwijt te raken, wat gepaard gaat met meer lawaai.

Binnenunit maakt teveel lawaai

Wanneer de binnenunit te veel lawaai maakt in je appartement of huis, dan kun je het beste een onderhoudsbeurt laten uitvoeren door de airconditioning specialist.

Het kan namelijk zijn dat de airco filters verstopt zijn door het zuiveren van de lucht of dat er sprake is van een mechanisch probleem. Bij een onderhoudsbeurt wordt de airco grondig gereinigd en gedesinfecteerd en worden alle onderdelen goed nagekeken.

Hoe kun je het geluid van een airco dempen?

Maakt je airco teveel lawaai dan zijn er een aantal stappen die je kunt uitvoeren om de oorzaak te achterhalen en het probleem mogelijk zelf op te lossen:

1. Controleer de kap van de airconditioning: Het kan zijn dat de kap niet helemaal goed dicht zit en dat dit voor het lawaai zorgt. Dit kun je eenvoudig verhelpen door de kap goed te sluiten.

2. Controleer de filters: Vervuilde of verstopte filters zijn de meest voorkomende oorzaak van teveel lawaai. Je kunt het filter van je airco eenvoudig verwijderen en met de stofzuiger schoonmaken. Aangeraden wordt om dit filter tenminste één keer per maand schoon te maken.

3. Controleer de balans/stabiliteit van de airconditioning: Wanneer je airco niet helemaal stabiel staat dan kan dit ook voor geluidsoverlast zorgen. Dit kun je bijvoorbeeld controleren met een waterpas. Kun je het zelf niet achterhalen, dan kun je hiervoor ook een airco specialist raadplegen.

4. Laat je airco regelmatig onderhouden: Een airconditioning systeem heeft een bepaalde druk nodig om goed te kunnen functioneren. Als het systeem over onvoldoende koudemiddel beschikt, dan zullen de kleppen in de compressor gaan resoneren.

Hierdoor gaat de airco meer lawaai maken. Regelmatig onderhoud voorkomt dit. Het koudemiddel wordt tijdens het onderhoud gecontroleerd en indien nodig aangevuld. Het wordt aangeraden om je airco in ieder geval één tot twee keer per jaar te laten onderhouden.

Dit kun je het beste in de periode na de zomer doen. De airco heeft tijdens de warme maanden hard gewerkt en is daarna wel toe aan een onderhoudsbeurt.

5. Geluiddempende omkasting buitenunit: Ook wanneer de buitenunit al is geïnstalleerd zijn er manieren om geluidsproblemen op te lossen. Een geluiddempende omkasting is hiervoor een goede manier.

Dit is een omhulsel van de buitenunit. Deze omkasting dempt niet alleen het geluid, maar zorgt er ook nog eens voor dat de buitenunit er netjes afgewerkt uitziet.

Kom je er zelf niet uit, laat dan altijd even een airco specialist langskomen om de oorzaak te achterhalen en het probleem voor je op te lossen.

Offertes aanvragen bij airconditioning specialisten

Wil je ook graag een airco kopen die je bestaande woning of nieuwbouwwoning heerlijk koelt maar daarnaast ook aangenaam stil is? Vraag advies over wat voor jouw situatie het meest geschikte model is.

Vraag hieronder meerdere offertes aan bij airconditioning specialisten. Dit is geheel gratis en vrijblijvend. Op deze manier kun je een goede prijsvergelijking maken.

Vergelijkbare berichten