Airco in je Appartement

In een appartement kan de temperatuur flink oplopen tijdens warme periodes en al helemaal tijdens een hittegolf. Zeker als je appartement bestaat uit veel ramen.

De installatie van een airco kan zorgen voor een fris en aangenaam woonklimaat. Maar hoe zit het eigenlijk als je een aircosysteem in je appartement wilt?

Met welke regels heb je dan te maken en welke mogelijkheden staan er tot je beschikking? In deze gids lees je er meer over.

Vergelijk airco offertes
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Mag je een airco installeren van de VvE?

Woon je in een appartementencomplex met meerdere eigenaren dan kun je niet zomaar een aircosysteem laten plaatsen. Er zitten wettelijke eisen aan. Je moet namelijk toestemming vragen aan de Vereniging van Eigenaars (VvE). Een airco kan voor geluidsoverlast zorgen.

Omdat een aircosysteem doorgaans aan de muur of op het dak wordt geplaatst, gaan alle eigenaars hier over, want dit is een gemeenschappelijk deel van het gebouw waar dus ook gezamenlijk over moet worden beslist.

Wat is een VvE?

Op het moment dat je een appartement koopt, word je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaars (VvE). Als eigenaar van een appartement ben je namelijk verplicht om het gebouw samen met de andere eigenaars te onderhouden.

Om ervoor te zorgen dat dit op een goede manier verloopt, is de oprichting van een VvE wettelijk verplicht. Deze VvE is verantwoordelijk voor het onderhoud van het hele gebouw.

Airco plaatsen zonder toestemming

Laat je een airco plaatsen zonder dat je hiervoor toestemming hebt gevraagd aan de VvE dan loop je een groot risico.

De VvE heeft dan de mogelijkheid om via de rechter af te dwingen dat de airco weer moet worden verwijderd.

Er is hier immers geen toestemming voor gegeven. En dat is zonde van de kosten die je hiervoor hebt gemaakt. Ook andere kosten zoals het herstellen van de voor de installatie van de airco gemaakte gaten in de muur en de gemaakte juridische kosten komen dan voor jouw rekening.

Huurder van een appartement en airco plaatsen

Ben je niet zelf eigenaar van je appartement maar huur je het, dan zal je met de verhuurder moeten overleggen of er een airco mag worden geplaatst. De verhuurder moet dan vervolgens weer toestemming vragen aan de VvE.

Heb je toestemming voor een airco en wil je graag een koeler koopappartement? Vraag hier gratis offertes bij airconditioning specialisten.

Soorten airco voor in een appartement?

Niet elk aircosysteem is geschikt voor plaatsing in een appartement. Is er bijvoorbeeld sprake van een grote buitenunit dan is de kans groot dat hier niet voldoende plaats voor is.

Bij het plaatsen van een aircosysteem in een appartement zijn er een aantal systemen mogelijk:

Split airco in appartement

Heb je voldoende plaats op je balkon of terras voor het plaatsen van een buitenunit of heb je toestemming om deze aan de buitengevel te plaatsen dan kun je kiezen voor een split airco.

Een split airco systeem is er in meerdere uitvoeringen:

Split airco op balkon van je appartement

Vaste monoblock airco zonder buitenunit in een appartement

Het is mogelijk dat je geen toestemming krijgt van de VvE voor het plaatsen van een buitenunit aan de gevel. Of je hebt simpelweg geen ruimte op je terras of balkon om hier een buitenunit te plaatsen.

In dat geval kun je ook kiezen voor een vaste monoblock airco.

  • Bij een vaste monoblock airco bevindt het aircosysteem zich geheel in de binnenunit. Hierdoor heb je geen buitenunit meer nodig.
  • De montage hiervan is een stuk minder ingewikkeld doordat er geen twee apparaten (binnen- en buitenunit) met elkaar verbonden worden.
  • Voor de aanvoer en de afvoer van lucht wordt er door de airconditioning specialist een doorvoer in de muur gemaakt. Deze twee ventilatiegaten vallen minder op dan een buitenunit.
  • Je hebt geen in het oog springende buitenunit aan de gevel hangen die toch zorgt voor een wat minder fraaie aanblik.

Interesse in een monoblock airco (zonder buitenunit)? Vraag hier gratis airco offertes aan voor de beste deals.

Mobiele airco

Wil je liever niet een vaste airco in je appartement die je door een hiervoor bevoegd airconditioning specialist moet laten installeren? In dat geval kun je ook kiezen voor een mobiele airco.

  • Voor een mobiele airco hoef je in tegenstelling tot een vaste airco geen toestemming te hebben van de VvE.
  • Ze zijn een stuk goedkoper om aan te schaffen.
  • Het apparaat is eenvoudig zelf aan te sluiten waarna het direct klaar is voor gebruik.
  • Je kunt deze airco gemakkelijk verplaatsen naar de gewenste ruimte.
  • Mobiele airco’s verbruiken wel veel stroom.
  • Doordat het vermogen beperkt is, zijn ze eigenlijk alleen geschikt voor het koelen van kleinere ruimtes.

Hieronder vind je een selectie van de beste beoordeelde mobiele airco’s:

Mobiele airco’s zijn er in twee uitvoeringen:

Mobiele airco met afvoer: Een mobiele airco met een afvoerslang kan in principe in iedere ruimte geplaatst worden, als er maar een raam of deur aanwezig is waardoor de afvoerslang naar buiten kan om de warme lucht af te voeren.

Let er hierbij wel op dat de deur of het raam niet te ver openstaat omdat anders de werking van de airco wordt verstoord. Er stroomt dan weer teveel warme lucht terug naar binnen wat het effect van de airco aanzienlijk verminderd.

Een handige oplossing hiervoor is een raamafdichtingskit. Hiermee kun je het raam waardoor de afvoerslang naar buiten gaat wel gewoon sluiten, zodat je voorkomt dat er warme lucht terug in de ruimte komt.

Hieronder een selectie van raamafdichtingskits:

Mobiele airco zonder afvoer: Vind je het vervelend of lastig om steeds het raam of de deur open te doen om je airco te kunnen gebruiken? Je kunt ook kiezen voor een mobiele airco zonder afvoerslang.

In dat geval wordt het condenswater opgevangen in een lekbakje. Deze moet je wel regelmatig legen en verder moeten de filters op tijd worden vervangen.

Wat voor airco vermogen heb je nodig in je appartement?

Om je appartement optimaal te kunnen koelen is het belangrijk dat de airco van jouw keuze uitgerust is met het juiste vermogen.

Het koelvermogen van een airco wordt uitgedrukt in BTU (dit staat voor British Thermal Units) of in Kw (Kilowatt).
Om te bepalen welk vermogen je airco nodig heeft moet je meten wat het aantal kubieke meters (m³) van je appartement is.

Vaak wordt hierbij uitgegaan van de volgende vuistregel:

Per kubieke meter (m³) heb je (afhankelijk van de mate van isolatie van je appartement) ongeveer 30 tot 50 Watt (0,03 tot 0,05 Kilowatt) koelvermogen per m³ nodig. Dit kun je weer omrekenen naar ongeveer 100 tot 170 BTU per m³.

Een gemiddelde woonkamer in een appartement is 70 m³, voor een geheel appartement is dit 180 m³.

  • Woonkamer voorbeeld: Voor 70 m³ heb je airco vermogen nodig van ongeveer 2,5 tot 3 kW.
  • Geheel appartement voorbeeld: Voor 180 m³ heb je een airco vermogen nodig van ongeveer 7 kW. (Wil je het gehele appartement koelen, dan kun je het beste een duo-split of multi-split airco kiezen. Dus bijvoorbeeld in de slaapkamer en woonkamer en daar twee binnenunits plaatsen van bijvoorbeeld 3 tot 4 kW)

Hier kun je aan de hand van de specifieke afmetingen van je appartement de juiste kW berekenen.

Juiste vermogen airco voor in een appartement

Offertes aanvragen bij de airco specialist

Interesse in een vaste monoblock of split arco? Vergelijk verschillende airconditioning specialisten om de beste deal te vinden. Geheel gratis en vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten