Airco Duo Split Unit {inclusief montage)

Wil je meerdere ruimtes huis koelen (en verwarmen)? Dan kan dit met een duo-split airco.

Maar wat is een duo-split airco? Dat lees je hieronder.

Vergelijk airco offertes
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een split airco?

Een split airco is een systeem dat bestaat uit 1 buitenunit en 1 of meerdere binnenunits.

Een split airco werkt simpel gezegd als volgt:

 • De binnenunit onttrekt de warme, vochtige lucht uit de ruimte;
 • Via een leiding met koudemiddel wordt de warmte naar buitenunit geleidt.
 • Via de buitenunit wordt de warme lucht de buitenlucht ingeblazen.

Veel split airco’s kunnen naast koelen ook verwarmen. Een airco die koelt en verwarmt wordt ook wel een lucht/lucht warmtepomp genoemd. Hierbij draait het systeem zich om. Hierbij wordt buitenlucht omgezet in warmte en via de binnenunit(s) in huis geblazen.

Wat is een duo split airco?

Een duo-split is een split-airco dat bestaat uit 1 buitenunit en 2 binnenunits.

 • De binnenunits kun je op verschillende plekken in huis hangen. Bijvoorbeeld één in de woonkamer en één in de slaapkamer.
 • De binnenunits kun je apart regelen. Zo kun je bijvoorbeeld de slaapkamer overdag uitzetten en de woonkamer wel laten werken. In de avond kun je dit wisselen. Ook kun je de temperatuur apart regelen per unit. Zo heb je in elke ruimte een aangename temperatuur.

Airco duo split: 1 buitenunit met 2 binneunits

Interesse in een (duo) split airco? Vraag hier gratis airco offertes aan.

Welke merken leveren duo-split airco’s?

Er zijn veel verschillende A-merken airco’s die split en dus ook duo-split airco’s verkopen.

Hieronder een overzicht:

Wat kost een duo-split airco?

Hieronder vind je de gemiddelde kosten van een duo split airco in verschillende vermogens inclusief 21%, de airco zelf en installatiekosten. De kW gaat over het vermogen van de binnenunits.

Soort duo-split airco Kosten
(incl. installatie)
2,5 kW €2.250
3,5 kW €2.900
5 kW €3.700

Waarom is een duo-split interessant?

Hieronder enkele voordelen van een duo-split op een rij…

 • 1. Minder geluidsoverlast: Een duo split airco is een stukje stiller dan een mobiele airco of vaste monoblock airco. Dit komt doordat de buitenunit buiten staat. Zo heb je binnen geen last van de ventilator in de buitenunit. Alleen het geluid van het binnendeel is hoorbaar. Bij een mobiele en monoblock airco gebeurt alles binnen, waardoor het meer geluid produceert.
 • 2. Meerdere kamers tegelijk koelen: Je kunt twee ruimtes tegelijk of onafhankelijk koelen (of verwarmen). Kies bijvoorbeeld voor een binnenunit op de zolderkamer en één in de woonkamer.
 • 3. Meer koelvermogen: Een duo split airco heeft gemiddeld meer koelvermogen dan een mobiele of monoblock airco. Zo zijn grotere ruimtes energiezuiniger en beter te koelen met een split.
 • 4. Zuiniger koelen en verwarmen: Een duo-split airco is (een stukje) zuiniger dan bijvoorbeeld een mobiele airco.
 • 5. Combinaties in modellen mogelijk: Je kunt meerdere modellen combineren bij een duo-split aircosysteem. Kies bijvoorbeeld voor een ander model binnenunit in de woonkamer dan in de slaapkamer. Er bestaan design binnenunits, die veel mensen aantrekkelijker vinden dan de standaard witte unit. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen één standaard binnenunit en één design binnenunit. Ook zijn er bij de verschillende merken verschillende kleuren (zwart tot wit) verkrijgbaar om het beter bij je interieur te laten matchen. Het voordeel van een standaard binnenunit is dat het gemiddeld goedkoper is.

Kies ook voor een duo-split airco in huis. Vraag hier gratis offertes aan bij airconditioning specialisten.

Wat zijn de nadelen van een duo-split airco?

Er zijn ook een aantal punten om rekening mee te houden.

 • 1. Duurder: Een duo-split aansluiten is prijziger dan een single-split of een mobiele airco. Bij een single split heb je een binnenunit minder, wat scheelt in de aanschaf en iets in de installatiekosten. Een goede mobiele airco heb je voor enkele honderden euro’s.
 • 2. Ruimte: Je moet genoeg ruimte hebben om in huis twee duo-split binnenunits te hangen. Daarnaast moet er buiten genoeg ruimte zijn aan de gevel, op een plat dak of balkon voor de buitenunit.
 • 3. Goedkeuring: In een appartement dat onderdeel is van een VvE heb je goedkeuring nodig om een (duo) split airco te mogen plaatsen. Een vaste monoblock met alleen luchtkanalen in de gevel is vaak makkelijker goedkeuring voor te krijgen. Voor een mobiele airco heb je helemaal geen goedkeuring nodig.
 • 4. Storing: Als de buitenunit een storing heeft, werken beide duo-split buitenunits niet meer. Gelukkig is de kans klein dat bij regelmatig onderhoud (om de 2 jaar) de buitenunit kapot gaat.

Welke duo split airco’s zijn er verkrijgbaar?

Bij een duo-split heb je een binnenunit. Bij de binnenunits kun je kiezen uit grofweg twee verschillende modellen voor particulieren.

1. Wandmodellen

Het wandmodel is het meest gekozen type binnenunit. Hierbij hangt de binnenunit tegen de wand, net onder het plafond.

Een wandmodel is niet voor niets het meest gekozen model. Namelijk, hoe hoger een binnenunit wordt gehangen, hoe beter de ruimte wordt gekoeld. Koude lucht daalt, waardoor de kamer aangenamer gekoeld wordt.

Wandmodel bij een duo split aircosysteem

2. Vloermodellen

Heb je geen ruimte voor een binnenunit hoog aan de wand? Dan kun je kiezen voor een vloermodel in je duo-split aircosysteem. Deze komt op hoogte van radiatoren. Je kunt ook kiezen om de twee modellen te combineren. Bijvoorbeeld het wandmodel in de woonkamer en het vloermodel in de slaapkamer.

Vloermodel airco bij een duo-split airco

Kun je een duo-split later uitbreiden?

Ja, je kunt later van een duo-split een multi-split aircosysteem maken. Er zit wel een maar aan: de buitenunit moet voldoende vermogen hebben om meer dan twee units aan te sturen.

Gelukkig kan een buitenunit vaak samenwerken met meer dan 2 binnenunits. Afhankelijk van het vermogen van de buitenunit en binnenunits, is 5 vaak het maximaal aantal.

Vraag over de mogelijkheden advies aan airconditioning specialisten. Vraag hier gratis airco offertes aan.

Welk energielabel heeft een duo-split airco?

Een split airco heb je met verschillende energielabels. Airco systemen met een A+, A++ en A+++ kun je zien als efficiënte airco’s die energiezuinig koelen. Uiteraard is een A+++ beter dan een A+.

Er zit vaak een verschil in het verwarmen en koelen wat betreft het label. Dezelfde airco kan een A+ hebben voor koelen en A++ voor verwarmen.

Gratis airco offertes aanvragen

Interesse in een (duo) split airco in je woning? Vraag advies aan airconditioning specialisten.

Vraag hieronder gratis + vrijblijvend airco offertes aan om te vergelijken.

Vergelijkbare berichten