Qlima Airco Review

Ben je op zoek naar verkoeling in je huis en overweeg je de aanschaf van een airco? De airco’s van Qlima zijn van een hoogwaardige kwaliteit, zijn energiezuinig en hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding.

In deze gids lees je meer over de verschillende airco´s die Qlima heeft, in welke vermogens ze verkrijgbaar zijn en de mogelijkheden om deze airconditioners met een app te bedienen.

Vergelijk airco offertes
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is Qlima voor merk?

Qlima is in 1980 opgericht en het merk produceert verschillende klimaatproducten om het comfort in je huis te verhogen. Denk hierbij aan verplaatsbare kachels, pelletkachels, airco’s, warmtepompen en producten waarmee de lucht gezuiverd kan worden.

Inmiddels is het merk Europees marktleider op het gebied van mobiele kachels en (mobiele) airco´s.

In Nederland is Qlima vooral bekend vanwege de single split airco’s.

Qlima airco logo

Wat voor soorten airco’s levert Qlima?

Qlima produceert een uitgebreid scala aan vaste en mobiele airco’s. Hieronder een overzicht van de verschillende soorten met de eigenschappen.

Split airco

Een split airco is een vast airconditioningsysteem dat voorzien is van één of meer binnenunits en een buitenunit. Dit systeem werkt op basis van koudemiddel.

 • Simpel gezegd werkt een split airco als volgt: via de verdamper wordt de warmte uit de binnenruimte onttrokken door middel van koudemiddel in de leiding. De verdampte koudemiddel stroomt naar buiten en geeft deze warmte via de buitenunit af aan de buitenlucht.
 • Het is te vergelijken met het systeem van een warmtepomp dat behalve voor verkoeling ook voor verwarming kan zorgen.

Een split aircosysteem is verkrijgbaar in een single split airco en een multi split airco uitvoering.

Single split airco

Dit systeem is uitgerust met één binnenunit en een buitenunit.

 • Dit betekent dus dat je met een single split airco maar één ruimte in je huis kunt koelen, waar de binnenunit is geïnstalleerd.
 • Single split airco’s tref je dan ook veel aan in de slaapkamer, op zolder of in een kantoorruimte.
 • Het is ook mogelijk om dit systeem als verwarming te gebruiken. Zo kun je de desbetreffende ruimte het gehele jaar door van de gewenste temperatuur voorzien.

Qlima single split airco

Multi split airco

Het verschil met een single split airco is dat een multi-split airco voorzien is van twee of meer binnenunits die zijn aangesloten op één buitenunit.

 • Met een multi-split airco is het dus mogelijk om meerdere kamers in je huis te koelen.
 • Ook met dit systeem is het mogelijk om behalve te koelen ook te verwarmen.
 • Wat betreft de werking, deze is voor beide systemen min of meer hetzelfde.
 • Het mooie van een multi-split aircosysteem is dat je flexibel bent in welke ruimte je al dan niet wilt koelen (dan wel verwarmen).

Qlima multi-split airco

Qlima mini split airco

Dit handige compacte systeem maakt het mogelijk om kleine ruimtes te koelen, zoals bijvoorbeeld een caravan, camper, chalet of slaapkamer.

 • Dit systeem biedt alle voordelen van een split airco, maar hoeft niet geïnstalleerd te worden.
 • De mini split airco hang je bijvoorbeeld in het kozijn. Daarna is het een kwestie van de stekker in het stopcontact doen, de gewenste temperatuur instellen en op start drukken.
 • Zo kun je bijvoorbeeld ook op vakantie genieten van een aangename koelte en hoef je niet wakker te liggen omdat het binnen veel te warm is.

Qlima minisplit airco voorbeeld

Een minisplit kan direct bij een online shop of winkel gekocht worden.

Qlima monoblock airco

Dit aircosysteem wordt ook wel een airco zonder buitenunit genoemd, het heeft alleen een binnenunit die in de gewenste ruimte tegen de buitenmuur wordt gemonteerd.

 • In de buitenmuur worden twee gaten geboord die benodigd zijn voor de toevoer en afvoer van lucht. De warme lucht wordt via dit luchtkanaal naar buiten geblazen.
 • Een monoblock airco is heel geschikt voor de plaatsing in kleinere ruimtes zoals een slaapkamer of een werkkamer.
 • Dit systeem is niet heel lastig te monteren, zodat je dit eventueel ook zelf kunt doen als je een handige klusser bent.

Heb je geen ruimte voor een buitenunit of mag je deze niet plaatsen aan je buitenmuur dan is een monoblock airco een ideale oplossing. Het enige wat je ziet aan de buitenkant zijn twee kanaalroosters.

Qlima monoblock airco

Vloermodel airco

Een vloermodel airco is heel geschikt voor ruimtes waar een wandairco moeilijk te plaatsen is. Deze airco wordt op de vloer geplaatst of laag aan de wand gehangen.

 • Vloer aircosystemen worden vaak gebruikt voor verkoeling in een woon-, werk- of slaapkamer.
 • Je kunt dit aircosysteem zowel in een single split uitvoering als een multi-split uitvoering aanschaffen.

Mobiele airco

Het grote voordeel van een mobiele airco is dat deze verrijdbaar is en je dit apparaat dus flexibel kunt inzetten in die ruimte waar het op dat moment gewenst is.

 • Deze airco is voorzien van een afvoerslang, deze moet uit het raam worden gehangen zodat de warme en vochtige lucht naar buiten wordt gevoerd.
 • Een mobiele airco is een stuk voordeliger in aanschaf dan een vaste airco, ook heb je niet te maken met installatiekosten. Je steekt eenvoudig de stekker in het stopcontact en het apparaat is gelijk klaar voor gebruik.

Hieronder vind je een overzicht van mobiele airco’s van Qlima die je direct kunt kopen:

Aircooler

Een aircooler wordt ook wel een luchtkoeler genoemd en je kunt het zien als een combinatie tussen een airco en een ventilator.

 • Dit apparaat zuigt warme lucht aan, koelt dit via een reservoir met koud water en blaast de gekoelde lucht vervolgens weer met behulp van een ventilator de ruimte in.
 • Een aircooler is gemakkelijk te verplaatsen, is goedkoper dan andere aircosystemen en verbruikt minder energie. Ook heb je geen afvoerslang zodat je geen rekening hoeft te houden met de aanwezigheid van een raam.
 • Een aircooler heeft echter maar een beperkt koelvermogen. Het is vooral de gevoelstemperatuur die daalt vanwege de koele bries in de ruimte.

Hieronder vind je een overzicht van aircoolers van Qlima die je direct kunt kopen:

Kan ik een Qlima airco bedienen met een app?

De airco’s van Qlima zijn te bedienen met een app.

 • Dit is bijvoorbeeld mogelijk met de Tuja Smart app waarmee je huishoudelijke apparaten, waaronder dus ook airco´s, op afstand kunt bedienen met je smartphone.
 • Je kunt de airco dus ook bedienen wanneer je niet thuis bent. Zo kun je naar wens de airco bijvoorbeeld vanaf je werk al instellen zodat je thuis komt in een aangenaam koel huis.
 • Ook via de Wifi module in de airco is het mogelijk om deze op afstand te bedienen.

Welk vermogen Qlima airco heb ik nodig?

Qlima produceert aircosystemen met vermogens die liggen tussen 2,5 kW en 8,5 kW. Maar welk vermogen heb je nou eigenlijk nodig voor je Qlima of andere airco merk?

 • Het vermogen dat je nodig hebt om een ruimte voldoende te koelen is met een formule te berekenen.
 • Als richtlijn kun je hanteren dat je per kubieke meter 30 tot 35 Watt vermogen nodig hebt om te koelen.

Vervolgens kun je in drie stappen berekenen hoeveel vermogen je nodig hebt.

1. Inhoud berekenen

Bereken de inhoud van de ruimte die je wilt koelen. Dus de lengte x de breedte x de hoogte is het aantal kubieke meters van deze ruimte.

2. Isolatiewaarde

Bepaal wat de vermenigvuldigingsfactor is. Deze wordt onder andere bepaald door de mate waarin de ruimte geïsoleerd is.

Factor 30: Deze geldt voor ruimtes die goed geïsoleerd zijn, een normaal glasoppervlakte hebben, geen plat dak of schuin dak bevatten en waarin weinig tot geen elektronische apparatuur aanwezig is.

Factor 35: Deze factor geldt voor ruimtes die voorzien zijn van minder goede isolatie, bijvoorbeeld een groot glasoppervlakte hebben en/of een ruimte waarin zich veel elektrische apparaten bevinden.

3. Vermogen berekenen

Ten slotte bereken je het benodigde vermogen met de gegevens die je via stap 1 en stap 2 hebt verkregen.

De formule hiervoor luidt: Vermogen = Inhoud x Factor

Rekenvoorbeeld: Stel het aantal kubieke meters in de ruimte heb je berekend op 120 m³. Onder stap 2 heb je vastgesteld dat het een goed geïsoleerde ruimte betreft waarbij ook de overige omstandigheden duiden op toepassing van factor 30.

 • De berekening wordt dan: 120 m³ x 30 = 3600 Watt. Het benodigde koelvermogen van je aircosysteem is dus 3 kW.

Let wel, bovenstaande berekening met de geldende vermenigvuldigingsfactoren geldt alleen voor het koelen van de airco. Voor het berekenen van het gewenste vermogen voor zowel koelen als verwarmen gelden weer andere vermenigvuldigingsfactoren, bijvoorbeeld 45 en 50, je airco zal in dit geval meer vermogen moeten hebben.

Offertes aanvragen bij airconditioning specialisten

Interesse in een vaste Qlima airco of een ander A-merk airco? Vraag hieronder gratis + vrijblijvend offertes aan bij airconditioning specialisten.

Vergelijkbare berichten