Airco op een Plat Dak

Ben je van plan om een airco te laten installeren? Dan moet er ook worden bepaald waar de buitenunit wordt geplaatst. Het liefst wil je dat deze niet teveel in het zicht komt te hangen. Is het is mogelijk dat een airco op een plat dak of op een dakkapel wordt geplaatst?

In dit artikel lees je meer over de verschillende plekken waar het buitendeel van de airco geplaatst kan worden en waar je verder nog rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat het geluid van de buitenunit tot een minimum beperkt wordt.

Vergelijk airco offertes
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Kan een airco op een plat dak?

Het is in de meeste gevallen wel mogelijk om een airco op het plat dak te plaatsen. Het is dan wel verstandig om de buitenunit niet rechtstreeks op het dak te plaatsen.

Doordat het platte dak warmte afgeeft, kan dit de werking van de airco nadelig beïnvloeden. Door te zorgen dat er wat ruimte zit tussen het plat dak en de buitenunit voorkom je dit.

Dit kan door de buitenunit op een verhoger (met geluiddemper) te plaatsen of aan de muur (bij het platte daken) te hangen. Op deze manier wordt het rendement van de airco verbeterd.

Kan een airco op een plat dak geplaatst worden?

Split airco buitenunit

Je hoeft alleen na te denken over de buitenunit als je voor een split airco kiest. Maar wat is een split airco?

Een split airco is een vast aircosysteem dat bestaat uit een binnenunit en een buitenunit. Een split airco systeem is weer verkrijgbaar in meerdere soorten:

Heb je geen ruimte aan de gevel, schuine dak of platte dak voor een buitenunit en dakdoorvoer? Dan kun je kiezen voor airco zonder buitenunit. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Vaste monoblock airco: alternatief voor split airco‘.

Interesse in een duurzame split airco? Vraag advies aan airconditioning specialisten over de plaatsing en kosten. Vraag hier gratis airco offertes aan.

Geluid en trillingen van een airco op een plat dak

Vanaf 1 april 2021 gelden er geluidseisen voor buiten opgestelde installaties voor warmte- of koude opwekking die nieuw worden geplaatst.

Hieronder vallen bijvoorbeeld warmtepompen en airco’s die op bijvoorbeeld een plat dak worden geplaatst.

  • Voor deze installaties geldt dat ze niet meer dan 40 dB geluid mogen maken.
  • Op deze manier worden direct omwonenden beter beschermd tegen de geluiden die airco’s en warmtepompen veroorzaken.
  • Zo moet de installatie op voldoende afstand van de buren worden geplaatst of moet deze worden afgeschermd om ervoor te zorgen dat er niet over de norm van 40 dB heen wordt gegaan.
  • Momenteel produceren de meest stille buitenunits een geluid tussen de 42 en 49 dB op één meter afstand ervan. Dit betekent dat ook deze stille units op een afstand van zo’n drie tot vier meter van de perceelgrens moeten worden geplaatst om aan deze geluidsnorm te kunnen voldoen.
  • Deze geluidseisen gelden alleen voor installaties die nieuw zijn geplaatst vanaf 1 april 2021.

Manieren om het geluid van een airco te reduceren

Wanneer de buitenunit op balken is bevestigd zonder enige vorm van demping dan kun je onder het plat dak of de dakkapel hinder ervaren van trillingen.

Om te voorkomen dat een airco teveel lawaai maakt, zijn er verschillende geluiddempende materialen verkrijgbaar waarmee de buitenunit zodanig kan worden gemonteerd dat deze geluiden en trillingen sterk worden verminderd.

Kunststof / rubber balken

Voor het bevestigen van de buitenunit kan er gebruik gemaakt worden van kunststof dakbalken als steun, zodat de buitenunit stabiel staat en de wind er geen vat op krijgt.

Omdat deze balken van hard geperst kunststof zijn gemaakt, worden er gemakkelijk trillingen doorgegeven aan de zachte ondergrond. Daarom is de bevestiging van trillingsdempers hierbij noodzakelijk.

Er zijn ook opstelbalken die gemaakt zijn van rubber materiaal. Deze hebben van zichzelf een dempende werking voor het tegengaan van trillingen.

Trillingsveren

Met behulp van trillingsveren kunnen trillingen worden opgevangen, zodat deze storende geluiden geen overlast meer veroorzaken.

Trillingsfoam

Het gebruik van een rubber anti tril matje zorgt ook voor een verminderde trilling. Dit matje wordt geplaatst tussen het dak en de opstellingsprofielen van de buitenunit. Door het foam wordt de trilling sterk gedempt.

Laat een airco plaatsen met de juiste materialen. Vraag advies aan airconditioning specialisten. Vraag hier gratis offertes aan.

Airco op het platte dak van een dakkapel

Hangt er een airco in een (kamer met een) dakkapel dan is het handig om de buitenunit aan de buitenkant van de dakkapel te hangen of te zetten.

Minirooftop airco

Een geschikte optie om een airco mooi weg te werken in een plat dak of dakkapel is de installatie van een zogenaamde Minirooftop airco. Deze minder zichtbare airco wordt ingebouwd in de dakkapel. Zo geniet je van een aangename temperatuur in deze ruimte zonder dat je te maken hebt met in het zicht springende onderdelen.

Een kleine airco op een plat dak

Op een schuin dak als alternatief

Is er geen plat dak om de airco te plaatsen en is er ook geen geschikte plaats aan de gevel of in de tuin, dan is het mogelijk om de buitenunit op een schuin dak vast te zetten.

De bevestiging van een airco op een schuin dak kan met een dakbeugel of een dakkap. In het laatste geval wordt het systeem geïntegreerd in het dak.
Door de hoge plaatsing van de buitenunit hangt deze ook minder in het zicht en voldoe sneller aan de geldende geluidsnormen.

Vaste monoblock airco: alternatief voor split airco

Soms is er simpelweg geen ruimte op je platte dak om een buitenunit van een airco vast te zetten, bijvoorbeeld wanneer je in een flat of appartement woont. Voor bepaalde appartementencomplexen geldt dat er geen buitenunit geplaatst mag worden.

Ook voor monumentale panden is vaak bepaald dat een buitenunit niet is toegestaan omdat dit afbreuk doet aan het monumentale karakter. Is er bij jouw woning geen mogelijkheid voor de plaatsing van een buitenunit, dan kun je ook kiezen voor een vaste monoblock airco.

Wat is een vaste monoblock airco?

  • Een vaste monoblock airco heeft enkel een binnenunit.
  • Je hebt alleen luchtkanalen nodig voor de afvoer van oude lucht en de toevoer van verse lucht.
  • Deze luchtkanalen komen meestal in de gevel, maar er zijn ook speciale luchtkanalen voor een schuin dak.

Offertes aanvragen bij airconditioning specialisten

Wil je ook graag de hetere periodes in het jaar trotseren met een goed werkend aircosysteem?

Maak ook een goede afweging als het gaat om de juiste plaatsing van de buitenunit zodat zowel jij als je buren hier geen hinder van ondervinden. Airconditioning specialisten voorzien je van goed advies.

Vraag nú hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan bij airconditioning specialisten

Vergelijkbare berichten