Single-split Uitbreiden [Wat zijn de Opties?]

Wil je meer dan 1 kamer koelen? Is het dan mogelijk om deze gemakkelijk uit te breiden met meerdere binnenunits? Lees hieronder meer over de opties.

Kun je van een single-split een multi-split maken?

Het is vaak niet mogelijk om van een single-split direct een multi-split aircosysteem te maken. Simpelweg een extra binnenunit of meerdere binnenunits aansluiten op de single-split buitenunit gaat vaak niet, omdat de bestaande single-split buitenunit te weinig vermogen heeft.

Om toch van een single-split naar een multi-split airco te gaan zijn er wel andere opties, waarover je hieronder meer leest.

Laat een aircosysteem professioneel installeren. Vraag hier gratis airco offertes aan om te vergelijken.

Optie 1: Extra single-split naast de bestaande single-split airco

Het is technisch vaak mogelijk om gewoon nog een single-split naast de bestaande te installeren. Hierbij krijg je de mogelijkheid om bijvoorbeeld de tweede single-split binnenunit in de woonkamer of slaapkamer te hangen.

De nadruk ligt op technisch, omdat er wel twee buitenunits nodig zijn die geluid maken. Als de tweede buitenunit direct naast de bestaande unit komt, is dit prima, zolang maar de wettelijke geluidseisen niet overschreden worden. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Waar moet je aan denken bij het uitbreiden van je aircosysteem?’.

Als je meer dan 2 binnenunits in huis wilt, is dit geen interessante optie.

Optie 2: Multi-split naast je bestaande single-split airco

Naast een extra single-split kun je ook kiezen voor een extra multi-split airco. Hierbij komt er ook een extra buitenunit naast de bestaande, maar wel een die geschikt is voor meerdere binnenunits.

Zo heb je de bestaande binnenunit met daarbij de nieuwe binnenunits in huis die aangesloten zijn op een nieuwe buitenunit naast de bestaande single-split buitenunit.

Optie 3: Single-split vervangen voor een multi-split systeem

Een derde optie is om gewoon de single-split te vervangen door een nieuw multi-split aircosysteem. Dit is vaak het meest interessant omdat…

  • je dan niet met twee buitenunits zit
  • een multi-split efficiënter werkt (en dus elektriciteit bespaart) dan twee systemen naast elkaar.

Een single-split airco vervangen is verstandig wanneer…

  • De single-split airco een jaar of 10 of ouder is. Dan is het te verantwoorden om een nieuwe airco te laten installeren. Een A-merk gaat wel ongeveer 15 jaar mee en een B-merk ongeveer 12+ jaar. Maar omdat een nieuwe multi-split efficiënter werkt en wel aan de wensen voldoet, vinden veel mensen 10 jaar een acceptabele grens is de ervaring.
  • De airco relatief nieuw is en netjes gedemonteerd kan worden. Verschillende airconditioner specialisten kunnen de airco nog tweedehands monteren bij een andere klant.

Optie 4: Een monoblock naast de single-split airco

Een vierde optie is om een monoblock naast je bestaande single-split airco te laten installeren.

Dit is interessant als…

  • er geen ruimte is voor een tweede buitenunit
  • je enkel nog 1 extra binnenunit erbij wilt.
  • een tweede buitenunit of een multi-split airco te veel geluid maakt bij je erfgrenzen.

Een monoblock airco is een systeem zonder buitenunit. Er zijn alleen twee luchtkanalen in de gevel nodig (zie foto) om de warme lucht te verwijderen en de warmte uit de buitenlucht te onttrekken.

Een monoblock airco heeft wel enkele nadelen

  • dat het op een binnenmuur geïnstalleerd moet worden die uitkomt op de kanalen in de gevel, je bent daarmee meer beperkt dan bij een single-split binnenunit.
  • het minstens even duur of duurder is dan een single-split. En een single-split presteert vaak beter, maakt minder geluid en vraagt om minder energie.

Bij voorkeur wordt er toch een nieuwe split-airco geïnstalleerd.

Conclusie

De voorkeur gaat uit naar optie 3, omdat…

  • dit geeft de meest nette afwerking.
  • je zit niet met twee verschillende systemen van verschillende leeftijden. Het bestaande single-split systeem heeft waarschijnlijk meer onderhoud nodig, terwijl de nieuwere split-airco dat niet nodig heeft. Hoop gedoe en extra arbeidskosten.
  • je komt niet snel over de geluidsnormen heen met een enkele multi-split airco.

Waar moet je aan denken bij het uitbreiden van je aircosysteem?

Belangrijke punten bij de installatie van een nieuwe of extra airco zijn…

1. Geluid van een extra buitenunit

Als je voor een extra split-airco of nieuw aircosysteem kiest, heb je te maken met het geluid van de buitenunit.

Dit geluid mag niet over een bepaalde grens komen bij de erfgrens. De geluidseisen volgens de regelgeving zijn als volgt:

  • In de nacht mag de airco buitenunit niet meer geluid maken dan 40 dB bij de erfgrens.
  • Overdag mag de buitenunit niet meer geluid produceren dan 45 dB bij de erfgrens.

Als de buitenunit voldoende ver van de erfgrens gehangen kan worden (vaak 2 meter) vallen de meeste aircomerken binnen de geluidsnormen.

Als de airconditioner specialist de airco komt installeren wordt die gemeten, waardoor er aan geluidsnormen wordt voldaan. Vraag hier gratis airco offertes aan.

2. Aparte groep nodig of niet?

Een kleine single-split airco kan soms op een groep zitten met andere apparaten. Als er een extra single-split of zeker een multi-split geïnstalleerd wordt is het vaak verstandig om deze te laten installeren op een nieuwe of andere groep.

Dit is om bij pieken te zorgen dat de boel er niet uit klapt. De airconditioner zorgt voor een veilige aansluiting.

Vraag offertes aan om airconditioning specialisten te vergelijken

Interesse in een nieuwe of een extra airco tegen de beste prijs? Vraag hieronder gratis + vrijblijvend airco offertes om specialisten te vergelijken.

Vergelijkbare berichten