Airco Installeren in een Bestaande Woning

Wil je het in huis koeler hebben? Dan helpt een (vaste) airco. Maar kan een airco achteraf geplaatst worden in een bestaande woning? Daar lees je hieronder meer over.

Vergelijk airco offertes
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Kan een airco in een bestaande woning?

Ja, het is in de meeste gevallen mogelijk om in een bestaande woning een vaste airco te laten installeren. Airco’s komen in verschillende varianten en vermogens, waardoor er bijna altijd wel een type geschikt is voor jouw woning.

Hieronder lees je meer over de verschillende soorten airco’s en regels omtrent het aanleggen van een koelsysteem.

Vraag advies aan airconditioning specialisten over de mogelijkheden voor jouw woning. Vraag hier gratis offertes aan.

Past een airco in een bestaand huis?

Welke soorten airco’s zijn mogelijk in een bestaande woning?

Er zijn verschillende soorten airco’s waarmee je een bestaande woning kunt koelen (en verwarmen). Van meerdere verdiepingen tot een kleine ruimte.

Split Airco

Een split airco is een vaste airco waarbij er warme, vochtige lucht uit de ruimte wordt onttrokken en via de buitenunit naar buiten wordt geleid.

Bij een split airco heb je dus een buitenunit nodig, hiervoor moet ruimte zijn rondom je bestaande woning. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Is er ruimte voor de buitenunit bij je bestaande woning?’.

Met een vaste split-airco is het vaak mogelijk om ook je woning te verwarmen. Er zijn grofweg twee soorten vaste split airconditioners.

Split airco in een bestaand huis

Single split: Bij een single split bestaat het systeem uit 1 binnenunit en 1 buitenunit.

In een bestaande woning is vaak ruimte voor een single split. Bij toestemming van de VvE is een single-split vaak ook mogelijk in een appartement.

Multi-split: Bij een multi-split heb je 2 of meer binnenunits die zijn aangesloten op 1 buitenunit. Met een multi-split kun je meerdere ruimtes in huis koelen (of verwarmen).

De split airco komt in meerdere modellen. Zo heb je een wandmodel (meest gekozen) en een vloermodel.

Monoblock airco: Een vaste monoblock airco werkt niet met een buitenunit maar met luchtkanalen. Er moeten twee luchtkanalen in de gevel geplaatst worden. De kanalen zorgen voor de luchttoevoer en afvoer. Een monoblock koelt vaak minder dan een split airco. Maar een kleine woning kan prima gekoeld worden met een vaste monoblock. Een voordeel van het lagere vermogen is dat een monoblock voordeliger is dan een split airco.

Interesse in een vaste airco in je bestaande woning? Vraag hier gratis + vrijblijvend airco offertes aan.

Mobiele airco: Kun je geen vast split of monoblock plaatsen? Dan kun je kleinere ruimtes nog redelijk koelen met een mobiele airco. In elke woning met een elektriciteitsaansluiting is een mobiele airco mogelijk. Het voordeel van een mobiele airco is dat je bijvoorbeeld overdag de airco in de woonkamer kan zetten en ‘s nachts in je slaapkamer.

Hieronder zie je een overzicht aan de beste beoordeelde mobiele airco’s:

Wat kost een split airco in een bestaande woning?

Hieronder zie je de gemiddelde kosten inclusief 21% btw, installatiekosten en de airco zelf.

Soort airco Kosten
(incl. installatie)
Single split €1.625
Multi-split (2 binnenunits) €2.250
Vaste monoblock
(zonder buitenunit)
€1.400

Is er ruimte voor de buitenunit?

Een buitenunit is noodzakelijk om een split airco te laten werken. Deze buitenunit moet ergens rondom je woning geplaatst worden waar het geen geluidshinder geeft of de welstandsnota in de weg zit.

1. Genoeg ruimte: Om de buitenunit heen moet er genoeg ruimte zijn om de warmte goed weg te kunnen blazen. Dus er moet geen muur of andere obstakels vlak voor de ventilator van de buitenunit zitten.

2. Afstand: De buitenunit moet niet te ver afstaan van de binnenunit. Het leidingwerk moet niet langer dan 25 meter zijn om het airco systeem goed te laten werken. Daarnaast mag het hoogteverschil niet te groot zijn tussen de buiten- en binnenunit. Hier lees je meer over hoogteverschillen tussen de units.

3. Schaduw: Het is het beste als de buitenunit niet in de volle zon staat. De airco moet namelijk harder werken als de buitenunit heet wordt.

4. Geluid: Last, but not least. De buitenunit mag niet te dicht bij de erfgrens staan om geluidsoverlast te voorkomen. Op de perceelgrens mag een buitenunit overdag niet meer dan 45 dB geluid produceren. ‘s Nachts is dit 40 dB.

Daarnaast is het ook fijn als je zelf de buitenunit niet te hard hoort blazen.

Is er ruimte voor de airco aan de binnen en buitenzijde?

Vraag advies aan airconditioning specialisten over de juiste plek voor je buitenunit. Vraag hier gratis airco offertes aan om te vergelijken.

Is er een aparte groep nodig voor een airco?

Bij het aanleggen van een vaste airco moet er naar de meterkast gekeken worden. Kan de airco op een bestaande groep of moet er een nieuwe groep worden aangelegd.

Over het algemeen geldt…

Single split of kleine multi-split: Een single split kan vaak worden aangesloten op een bestaande groep. Bijvoorbeeld op de bestaande woonkamer groep. Ook kun je een kleine multi-split aansluiten op bestaande groepen. Hierbij is het vaak wel nodig om de verschillende binnenunits op aparte bestaande groepen aan te sluiten. Dus bijvoorbeeld een multi-split met 2 binnenunits, de binnenunits apart aansluiten op de slaapkamer groep en woonkamer groep.

Multi-split: Met een airco met hoger vermogen kan een aparte groep nodig zijn. In veel gevallen ligt de grens bij een airco van 5 kW. Bij een airco van 5 kW heb je een aparte groep nodig. Een extra groep laten installeren kost tussen de €180 en €250.

Soms is er een verzwaring nodig van je aansluiting. Een 1-fase aansluiting kan te laag zijn en er is een 3 fase aansluiting nodig. Huizen van na 2011 hebben in de meeste gevallen een 3 fase aansluiting. Hier kom je meer te weten over 1 fase en 3 fase aansluiting.

Een verzwaring (van 1 naar 3 fase) van de aansluiting laten uitvoeren kost tussen de €250 en €350.

Vraag advies over de juiste aansluiting. Vraag hier gratis airco offertes aan bij airconditioning specialisten.

Appartement (met VvE)

Woon je in een appartement? Dan heb je meestal te maken met de VvE als je een vaste airco wilt installeren.

Het is verstandig om contact op te nemen met je VvE om de huidige regels omtrent de airco buitenunit te bespreken. Omdat de buitenunit in veel gevallen in de gezamenlijke buitenruimte wordt geplaatst en er eventueel geboord moet worden, moet ieder lid akkoord gaan.

Om alles vast te leggen is het slim om samen met de VvE een overeenkomst te tekenen over de geldende regels omtrent de airco. Zo weet je waar je aan toe bent en heb je bij een toekomstig geschil bewijs dat de airco volgens de overeenkomst is geplaatst.

Mocht een buitenunit niet mogelijk zijn, kun je de VvE vragen of een vaste monoblock airco met luchtkanalen wel mogelijk is. Luchtkanalen zijn minder zichtbaar aan de buitenzijde van je appartementencomplex. Over een monoblock airco lees je meer bij het kopje ‘Monoblock airco’.

Wat voor soort airco in een monumentaal pand?

Een vaste airco bij een monumentaal pand is altijd een lastige zaak. Een monument is onderhevig aan strengere regels dan een standaard woning. Het aangezicht mag niet of minimaal worden aangepast. Zo is het dus ook lastig om de buitenunit van de airco aan een monumentale gevel goedgekeurd te krijgen.

Een alternatief voor een buitenunit is een vaste monoblock airco met luchtkanalen. De luchtkanalen moeten echt onopvallend zijn, voordat het geplaatst mag worden. Lees onder het kopje ‘Monoblock airco’ meer over dit type airco.

Offertes aanvragen bij airconditioning specialisten

Interesse in een (vaste) en energiezuinige airco voor je bestaande woning?

Vraag hieronder gratis + vrijblijvend offertes aan bij airconditioning specialisten.

Vergelijkbare berichten