Airco in het Trappengat

Wie wil er niet in een koele slaapkamer slapen? Is het dan niet slim om een airco op de overloop te hangen zodat je de badkamer en slaapkamers op één verdieping te koelen?

Hierover lees je hieronder meer.

Werkt een airco in het trappengat voldoende?

Het lijkt interessant, een airco op de overloop om meerdere kamers op de verdieping te koelen en verwarmen. Zo hoef je niet in elke kamer apart een airco te laten installeren. Dat scheelt geld.

Helaas werkt een airco op de overloop niet zo effectief. De kamers worden in de praktijk nauwelijks gekoeld.

Airco bij het trappengat

Koele lucht zakt

Koele lucht zakt en warme lucht stijgt. Dus als je de airco op de koelstand zet zakt de koele lucht langs de trap naar beneden. Het enige dat nog redelijk gekoeld wordt op de verdieping is de vloer van de overloop, maar de kamers worden slecht bereikt.

Luchtstroom van warme en koele lucht

Vermogen

Maar is een airco met meer vermogen dan niet de oplossing? Helaas niet. Een airco met meer kracht, dan nodig zorgt er alleen voor dat het trappengat en de overloop sneller koeler wordt, maar de individuele kamers worden niet (beter) gekoeld.

Daarbij moet je ruimte hebben bij de trap om een grotere binnenunit te hangen. Airco’s met meer vermogen hebben vaak een wat groter formaat.

Interesse in een goed gekoelde woning? Vraag advies aan airconditioning specialisten. Vraag hier gratis offertes aan.

Ventilator boven het trapgat voor een koelere verdieping

Om de warme lucht van beneden, meer beneden te houden kun je een ventilator op de overloop hangen. Dit koelt niet zozeer de overloop, maar houdt wel de warmte meer uit de slaapkamers.

Het is belangrijk om de warmte buitenshuis te houden door de ramen en gordijnen overdag dicht te houden totdat het buiten voldoende is afgekoeld.

Een vaste plafondventilator kan meestal op twee standen: de zomerstand en winterstand.

Als je de warmte zo veel als mogelijk beneden wilt houden moet je de ventilator op winterstand zetten. Dit betekent dat de bladen van de ventilator rechtsom draaien, met de klok mee.

Ventilator boven de trap

Een single of multi-split bij de overloop?

Wil je graag toch je overloop en gang koelen? Kies dan voor een multi-split airco. Je hebt twee soorten aircosystemen om je huis te koelen en verwarmen.

  • Single-split: Hierbij bestaat het aircosysteem uit 1 binnenunit en 1 buitenunit. Je bent gelimiteerd. Je kunt maar één kamer koelen of verwarmen. Meestal wordt ervoor gekozen om de binnenunit van een single-split systeem in de woonkamer of slaapkamer te hangen.
  • Multi-split: Bij een multi-split systeem heb je meerdere binnenunits op één buitenunit. Je kunt bijvoorbeeld een airco in de woonkamer, de slaapkamers en de overloop/trapgat hangen (als je per se dit deel wilt koelen en verwarmen).

Maar wil je de slaapkamers koelen, dan is het slim om ook een binnenunit direct in de slaapkamers te hangen, niet op de overloop boven het trapgat.

Interesse in een split-airco? Vraag hier gratis airco offertes aan.

Wat zijn de betere plekken?

Een trappengat bij de overloop is dus niet de ideale plek voor een airco. Maar waar dan wel?

  • Woonkamer: Dit is voor de meeste mensen de plek waar je de meeste tijd doorbrengt. Je kunt hier de airco gebruiken om te koelen en in de winter eventueel bij te verwarmen. De beste plek in de woonkamer is boven de deur. Een plek waar je de binnenunit het minst ziet.
  • Slaapkamer: Heb je last van klamme in de zomer en bibberende nachten in de winter? Dan is een airco in de slaapkamer(s) een goede keuze. De beste temperatuur om in te slapen ligt rond de 16 tot 18°C.
  • Zolderkamer: De warmte in huis stijgt naar boven. Als je zolderkamer gebruikt om in te slapen of werken is een airco geen overbodige luxe. Is er geen ruimte voor een wandmodel, door het schuine dak? Dan kun je ook nog kiezen voor een vloermodel. Over vloerairco’s lees je hier meer.

Welke plekken zijn wel interessant om een airco op te hangen?

Vraag nu offertes aan om airconditioning specialisten te vergelijken

Interesse in een airco om je huis effectief te koelen zonder te veel energie te gebruiken? Vraag hieronder gratis offertes voor vaste airco’s. Geheel vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten