Zonwering

Screens Of Rolluiken Kiezen?

Screens en rolluiken zijn populaire zonwering opties. Ze hebben overeenkomsten, maar ook belangrijke verschillen.

In dit artikel ontdek je wat de overeenkomsten en verschillen precies zijn, zodat je kan bepalen welke zonwering het beste bij jouw wensen past.

Vraag Zonwering Offertes Aan
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Rolluiken

Rolluiken bestaan uit horizontale lamellen van aluminium of kunststof. Deze worden strak langs de buitenkant van het raam geplaatst en opgerold in een kast aan de bovenkant. Rolluiken bieden je zonwering, isolatie en verduistering.

Ook helpen rolluiken om het inbraakrisico te verlagen.

Screens

Screens bestaan uit een sterk doek van dunne glasvezeldraden en PVC. Dit type zonwering wordt ook strak langs de buitenkant van je raam geplaatst. Screens worden aan de bovenkant opgerold in een beschermkap.

Deze zonwering helpt om de warmte buiten te houden, laten wel enigszins licht binnen en zijn gemakkelijk schoon te maken.

Wat zijn de overeenkomsten tussen screens en rolluiken?

Screens en rolluiken hebben verschillende overeenkomsten:

Wat zijn de verschillen tussen rolluiken en screens?

Rolluiken en screens kennen dus wat overeenkomsten, maar zeker ook grote verschillen. Hieronder vind je ze kort op een rij.

Materialen

Screens zijn gemaakt van doek, rolluiken bestaan uit harde lamellen die samen een sterk pantser vormen.

Welke is voordeliger?

Screens zijn aanzienlijk goedkoper in aanschaf.

Welke verduisterd het beste?

Rolluiken zijn altijd verduisterend. Screens zijn alleen verduisterend als je voor een speciaal verduisterend doek kiest.

Welke houdt het meeste warmte en kou buiten?

Rolluiken zijn veel effectiever bij het koel houden van je huis in de zomer. De isolerende werking van screens in de winter is verwaarloosbaar. Rolluiken helpen wel goed om de warmte binnen te houden.

Vergelijk Vrijblijvend Zonwering Specialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Welke weert het geluid het beste?

Rolluiken zijn geluidsisolerend, screens een stuk minder.

Welk type neemt het minste ruimte in?

Screens nemen aanzienlijk minder ruimte in beslag.

Welke geven het meeste privacy?

Rolluiken blokkeren je zicht naar buiten volledig als ze gesloten zijn. Door screens kan je naar buiten kijken (zolang je niet voor verduisterende screens kiest). Het zicht naar binnen toe wordt wel sterk verminderd.

Welke is het meest inbraakwerend?

Rolluiken zijn inbraakvertragend, screens niet. Ook heb je bij rolluiken de optie om de inbraakveiligheid verder te verhogen.

Wat zijn de maximale breedtes?

Screens zijn in bredere maten te krijgen, tot 6,5 meter breed. Bij rolluiken is de maximale breedte van één deel 3 meter. Bij beide kan je meerdere delen koppelen om een bredere zonwering te krijgen.

Verschil tussen rolluiken en screens

Bronnen foto: thuisin.nl / wullemszonwering.nl

Verschil in kosten

Rolluiken hebben veel voordelen ten opzichte van screens, maar daar hangt ook een prijskaartje aan. Er is een prijsverschil. Rolluiken zijn over het algemeen duurder.

Rolluiken zijn gemiddeld 15% duurder dan screens.

De prijs voor een screen is gemiddeld €195 voor 2 m² (gemiddeld raam). Een rolluik kosten gemiddeld €225 per 2 m². Dit is exclusief montagekosten.

Hoe veilig zijn screens en rolluiken?

Screens maken je woning niet veiliger, rolluiken wel. Rolluiken zijn namelijk inbraakvertragend of zelfs inbraakwerend. Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar dat klopt eigenlijk niet.

Inbraakvertragend

Alle rolluiken zijn inbraakvertragend. Dat wil zeggen dat ze een poging tot inbraak simpelweg vertragen. Ook helpen ze om inbrekers af te schrikken. Een vastberaden of goed voorbereide inbreker zullen ze echter niet helemaal kunnen tegenhouden.

Inbraakvertragende rolluiken zijn prima voor de meeste woningen. Als je vaak weg bent of kostbare spullen in huis hebt, kunnen inbraakwerende rolluiken een betere keuze zijn.

Inbraakwerend

Een rolluik dat voorzien is van extra inbraakbeveiligingen kan inbraakwerend worden genoemd.

Deze worden voornamelijk voor bedrijven gebruikt. Inbraakwerende rolluiken zijn duurder, maar bieden aanzienlijk meer veiligheid.

Wil je ook inbraakwerende zonwering? Vraag hier gratis offertes aan bij rolluikspecialisten.

Welke zonwering is verduisterd het beste?

Ook als het gaat om het tegenhouden van licht scoren rolluiken veel beter. Screens verduisteren wel, maar laten nog redelijk wat licht binnen. Voor volledige verduistering kan je beter voor rolluiken kiezen.

Of voor screens die van een speciaal verduisterend doek gemaakt zijn. Dit kan je nachtrust aanzienlijk verbeteren. Ook als je overdag wilt slapen is een donkere kamer een groot voordeel.

Normale screens zijn dus niet geschikt voor volledige verduistering, maar hier staat het voordeel tegenover dat je door screens nog wel naar buiten kan kijken, terwijl je met gesloten rolluiken je zicht naar buiten helemaal kwijt bent.

Donker maken met rolluiken

Bron foto: rolluikreinigen.nl

Krijg ik een koeler huis met screens of rolluiken?

Screens en rolluiken zorgen allebei voor een koeler huis, maar ook hierbij zijn rolluiken de winnaar.

Rolluiken isoleren aanzienlijk beter. In de zomer houden ze je huis koeler en in de winter warmer. Dit is ook de reden waarom rolluiken populair zijn in warme landen.

Maak je huis koeler met screens of rolluiken. Vraag nu offertes aan voor rolluiken of screens.

Conclusie rolluiken vs screens

Kort samengevat zijn rolluiken duurder maar ook beter qua:

  • Temperatuurisolatie (zowel tegen kou en warmte)
  • Geluidsisolatie
  • Verduistering
  • Veiligheid

Screens scoren beter als het gaat om:

  • Prijs
  • Uitstraling
  • Zicht naar buiten
  • Mogelijke breedtematen
  • Ruimte die ze innemen

Vraag offertes aan bij zonwering specialisten

Overweeg je om rolluiken of screens aan te schaffen? Vraag dan vrijblijvend persoonlijke offertes aan. Zo kan je de exacte prijzen voor jouw woning met elkaar vergelijken.

Het is verstandig om bij meerdere zonwering specialisten offerte aanvragen te doen, zodat je een zo duidelijk en compleet mogelijk overzicht krijgt.

Vraag Zonwering Offertes Aan
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd